Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: RTL Screenshot Stočar iz afere s Josipom Rimac se nagodio s Uskokom i opisao kako ju je podmićivao

Stočar iz afere s Josipom Rimac se nagodio s Uskokom i opisao kako ju je podmićivao

Zauzvrat dobio dvije godine i 11 mjeseci zatvora

Stočar Ante Sladić, koji je optužen zajedno s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac, nagodio se s Uskokom i detaljno opisao kako je podmitio Rimac. Sladić je priznao krivnju i nagodio se na relativno blagu kaznu te na sudu opisao kako je preko Rimac pokušao utjecati na izmjene propisa o zakupu državnog zemljišta ne bi li mu se tako omogućilo da dođe do više parcela za istu količinu stoke, odnosno da dođe do većih financijskih poticaja.

Sladić se nagodio na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, ali će morati odslužiti samo sedam mjeseci, piše Telegram. Preostali dio mu je pretvoren u uvjetnu osudu s rokom kušnje od pet godina. Prihvatio je i novčanu kaznu od 70 tisuća eura, odnosno 527.415 kuna. Sladić sada može biti i svjedok u procesu protiv Josipe Rimac, koja još uvijek negira krivnju.

Rekao da kravama trebaju veći pašnjaci

Sladić od početka ove afere nije negirao svoju umiješanost, odnosno pokušaje da se promjene propisi koji reguliraju zakup šumskog zemljišta. Uvjeravao je da su krave koje su on i njegov poslovni partner Josip Ravlić uzgajali trebale više površine za ispašu, budući da se radilo o nešto većoj pasmini goveda.

No način na koji su on i ostali pokušali to izvesti na kraju je završio u Uskokovoj optužnici. Sladić sad priznaje da je doista sve počelo u prosincu 2019., kada su on i Ravlić tražili od Josipe Rimac da utječe na izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH. Kao nagradu joj je obećao pozamašno mito. Osim novca, obećao joj je prebaciti u vlasništvo i građevinsko zemljište od desetak tisuća kvadrata na području Rogoznice, piše Telegram.

U namještanju sudjelovao i tadašnji dekan Agronomskog fakulteta, tvrdi stočar

Stočar Sladić je opisao da se Rimac tako povezala s Ružicom Njavro, ondašnjom tajnicom kabineta i glavnom savjetnicom ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ne bi li se sredile izmjene Uredbe u njegovu korist. 

U lanac onih koji su sudjelovali u namještanju izmjena Uredbe uključen je, prema Sladićevim tvrdnjama, i tadašnji dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić. Preko njega su, navedeno je u presudi, Sladić i Ravlić u kabinet ministrice Vučković slali prijedloge izmjena propisa.

Sladić je priznao i da je Josipi Rimac 2. travnja 2020. dao 15 tisuća eura za Ružicu Njavro. Rimac taj novac tri dana kasnije predaje savjetnici iz Ministarstva poljoprivrede. Prenosi joj i Sladićevu poruku odnosno obećanje da će joj, nakon što uredba bude izmijenjena, platiti još pola milijuna kuna, navodi Telegram.

Nije sve išlo po planu

No nije sve išlo prema planu jer Ministarstvo poljoprivrede nije prihvatilo sve izmjene. Zato je Josipa Rimac, kako stoji u presudi, a piše Telegram, sa Sladićem i Ravlićem dogovorila da će dekan Grgić u ime Agronomskog fakulteta u postupku e-Savjetovanja na nacrt Uredbe dati komentare kojima bi se išlo stočarima u korist. 

'Mi smo trebali pronaći još neke ljude da daju identične komentare jer se veći broj istih komentara ne bi mogao ignorirati. Ružica Njavro je svojim utjecajem u Ministarstvu poljoprivrede trebala srediti da se produlji rok e-savjetovanja, te da se naše primjedbe i komentari na kraju i usvoje', naveo je u svom priznanju Sladić, prenosi Telegram.

Zemljište u Gračacu i novo mito

Dok je trajala rasprava o izmjenama Uredbe o zakupu šumskog zemljišta Sladić je, kako stoji u presudi, preko Josipe Rimac došao do načelnice Gračaca Nataše Turbić. Od nje je tražio podatke o slobodnim parcelama na području njezine općine.

Zanimala su ga i imena onih koji već koriste državnu zemlju na području Gračaca. Želio je, naime, s Ravlićem provjeriti odgovara li im neka od tamošnjih parcela. Rimac se zbog toga 3. travnja 2020. sastaje s načelnicom Turbić i uvjerava je da ima investitora zainteresiranog za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Kako bi se sve ubrzalo, Sladić Nataši Turbić šalje mito, piše Telegram. Prema njegovom priznanju, radilo se o 10 tisuća eura, koje je ona podijelila s kninskim gradskim vijećnikom Marinkom Tokmakčijom. On nakon toga, opisao je Sladić, nastavlja od načelnice Gračaca prenositi informacije o programu dodjele zemljišta, a dogovaraju i tko će biti u povjerenstvu za dodjelu zemljišta kako bi se osiguralo da upravo Sladić i Ravlić dobiju željene parcele. 

Vaša reakcija na temu