Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Stručnjak za sigurnost o izvješću SOA-e: Trebamo shvatiti ozbiljno ove prijetnje i pripremati se za njih sve više i više

Stručnjak za sigurnost o izvješću SOA-e: Trebamo shvatiti ozbiljno ove prijetnje i pripremati se za njih sve više i više

Meta hakera su i tvrtke, početkom godine upali su u Inu, a takvih napada je sve više

Sigurnost nacije je stabilna, tako u svom javnom izvješću poručuje SOA. No postoji i ono 'tajnije' i konkretnije godišnje izvješće SOA-e javlja Nova TV.

Među ključnim naglascima SOA u svom izvješću izdvaja globalni problem kibernetičkih napada, upade u informacijske sustave od strane drugih država.

S takvim napadima suočava se i Hrvatska - spriječeni su napadi na Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

Hladni rat vodi se digitalno, upadi hakera u računalne sustave - opasnost su s kojom se suočava svijet. SOA upućuje i da je problem kad te napadače sponzorira neka država.

'Radi se o napadima koji imaju za cilj ne samo krađu podataka (državna ili industrijska špijunaža), već i stvaranje štete na kritičnoj infrastrukturi, kao i financijske iznude i krađe intelektualnog vlasništva', navodi se, između ostaloga, u izvješću.

U svom izvješću SOA spominje i sankcije koje je uvela Europska unija za pojedince i institucije u Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji.

Kibernetičkih napada ima i na hrvatske institucije. SOA tvrdi da je prošle godine spriječila 5 takvih napada među kojima i one na Ministarstvo obrane i na Ministarstvo vanjskih poslova.

Stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju Gordan Akrap objašnjava kako je Hrvatska zanimljiva kao članica NATO saveza i EU.

'Republika Hrvatska kao jedan od dionika onih koji dijele brojne informacije u svakom slučaju jest i bit će vrlo vjerojatno meta brojnih napada koji dolaze iz cyber prostora. Međutim, ono što mi sami možemo napraviti je u suradnji s drugim našim prijateljima, partnerima, saveznicima tjera nas na razmišljanje da moramo i trebamo shvatiti ozbiljno ove prijetnje i pripremati se za njih sve više i više u skoroj budućnosti', poručuje. 

Meta hakera su i tvrtke, početkom godine upali su u Inu, a takvih napada je sve više.

Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost, poručuje: 'Ima sve više i više napada na srednja i mala poduzeća, a ne samo na velike ili državne ili privatne organizacije'.

Internet je pogodno tlo i za terorizam, a povratak džihadista u susjedstvo rizik. SOA vidi problem u tome što pripadnici ISIL-a dobivaju kraće zatvorske kazne, radikaliziraju i u zatvorima, a neki su već na slobodi.

'Povratnici koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja koji su radikalizirani, ali nisu prošli učinkoviti proces deradikalizacije u svakom slučaju jesu i mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju međutim tu su sustavi da na vrijeme detektiraju takve procese i da ih nadamo se spriječe', poručuje Akrap. 

SOA prati i što se događa s hrvatskim državljanima u redovima ISIL-a. Riječ je o dvojici muškaraca i pet žena. Prema njihovim podacima muškarci i jedna žena su poginuli, a preostale žene su u kampovima u Siriji.

Teroristi iskorištavaju i krizu u svijetu zbog pandemije, no Hrvatskoj je više gospodarska recesija razlog za brigu.

'Koronavirus je od zdravstvenog problema postao i gospodarski i politički i sigurnosni problem u smislu da se tek pojavom koronavirusa mnogi shvatili kolika je opasnost od brojnih dezinformacija koje se puštaju, bilo namjerno, bilo slučajno u medijski prostor i to upravo korištenjem svih blagodati digitalnog svijeta', ističe Akrap. 

Ekstremizam u Hrvatskoj nema snagu, poručuje SOA, a sigurnosna situacija je stabilna. Izvješće SOA-e odnosi se na rad u prošloj godini, javnosti je dostupno i na njihovim internetskim stranicama.

Inače, postoji i ono 'tajnije' i konkretnije godišnje izvješće koje SOA šalje predsjedniku Republike, premijeru, predsjedniku Sabora te saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Vaša reakcija na temu