Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot SUKOB KLANOVA Pozadina pucnjave u Zagrebu

SUKOB KLANOVA Pozadina pucnjave u Zagrebu

Pucalo se iz kalašnjikova, muškarac je pogođen u rame, dok je žena zadobila ozljede ruke, nogu i trbuha te je na Intenzivnoj

Žestoki udarac, ženski vrisak, zatim pucnji iz različitog vatrenog oružja te poziv u pomoć uznemirili su stanovnike zagrebačkih Donjih Svetica točnije Lovinčićeve ulice, gdje je u petak pred zoru došlo do sukoba dvaju otprije sukobljenih romskih klanova.

Rezime obračuna 300-tinjak metara zračne linije od zgrade sjedišta Kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici ranjavanje je 31-godišnjeg E. H. i njegove 31-godišnje partnerice A. M. B., koji su prevezeni u KB Merkur s teškim ozljedama, ali su izvan životne opasnosti, piše Jutarnji list.

I dok kriminalisti intenzivno pokušavaju posložiti mozaik nesvakidašnjeg obračuna koji je uznemirio stanare okolnih zgrada te radnike obližnjih tvrtki i postrojenja, ono što je dosad poznato je da je 31-godišnji E. H. s partnericom bio u luksuznom terencu BMW X5 oko 4 sata, i to na parkiralištu u popriličnom mraku, gdje je slab promet. U jednom trenutku u njih se iznenada zabio BMW talijanskih oznaka došavši iz suprotnog smjera. Strana jurilica ih je očito pratila, a nakon sudara iz nje je izašao, neslužbeno doznajemo, F. Č., stari policijski znanac koji je na tjeralici jedne susjedne zemlje.

Netrpeljivost između dviju obitelji izašla je na vidjelo, mrakom su odjekivali krici i ženski vapaji u pomoć, kad se F. Č. počeo fizički obračunati s E. H., nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu, ostavivši auto na mjestu nesreće. Potom se ulicom vrlo brzo provezao drugi automobil s četvoricom muškaraca kroz čija su prozorska stakla izvirivali kalašnjikov i još jedno oružje. Meci su fijukali na sve strane dok je E. H. bio kraj auta, a njegova djevojka u vozilu. Je li među njima bio i vozač talijanskog BMW-a koji se vratio s pojačanjem ili je pak vozač talijanskog auta poslao osvetnike u pohod, nije poznato.

Ono što se, međutim, zna je da su 31-godišnjak i njegova partnerica iz terenca postali meta vatrenog oružja, a policija je pronašla 60-ak čahura. Jedan od četvorice pristiglih muškaraca ispalio je više hitaca, najvjerojatnije iz kalašnjikova. Pritom je E. H. unatoč izbjegavanju metaka pogođen u rame, a žena je, kako se doznaje, zadobila prostrjelne rane ruke, noge, trbuha i buta te je na jedinici intenzivnog liječenja.

- Zvuk koji se prvotno čuo zvučao je kao potres, kao da lim udara o lim od trešnje. Samo što se ništa nije treslo, nego se na kraju ispostavilo da su se sudarila dva automobila netom prije nego što je izbila pucnjava. Ta ulica noću nije prometna, na tom parkiralištu uz postrojenja u mraku se radi svašta, bude tu mladih parova, dilera, svega i svačega. A policija kad tu prođe, kao da ne želi vidjeti ništa pa onda i dolazi do ovakvih stvari - otkriva za Jutarnji jedan svjedok. Drugi dodaje da je bilo strašno slušati ženine krikove.

- Nismo odmah znali odakle dopire zvuk jer u mraku se ništa nije vidjelo. Pucnjevi koji su uslijedili podsjetili su nas da kod nas na Peščenici ljudi najnormalnije hodaju okolo i voze se s pištoljima. Tom ulicom se noću inače često vozikaju skupocjeni auti, maltene se utrkuju - zaključuje drugi svjedok.

Premda još nisu poznate okolnosti koje su dovele do posljednjeg obračuna, pretpostavlja se da je oružani incident, koji je policija okarakterizirala kao pokušaj ubojstva, povezan s dugogodišnjim sukobom dvaju romskih klanova koji se vuče najmanje osam godina.

Te obitelji su već imale nekoliko sukoba po gradu, a među istaknutijima, koji su dospjeli pod lupu javnosti, bili su pucnjava na zagrebačkoj Ferenščici te na Krugama u neposrednoj blizini policijske postaje, kada je G.H. pucao na G. H., brata sada ranjenog 31-godišnjeg E. H. I upravo zbog tog sukoba na Krugama, policija je pokucala na vrata i G. H., a kako ga nisu našli doma, sam se javio u policiju negiravši povezanost s obračunom.

Vaša reakcija na temu