Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Suverenisti 'opleli' po generalu Džanku i objasnili po čemu se pozdrav 'Za dom spremni' iz Domovinskog rata razlikuje od onog iz 2. svjetskog rata

Suverenisti 'opleli' po generalu Džanku i objasnili po čemu se pozdrav 'Za dom spremni' iz Domovinskog rata razlikuje od onog iz 2. svjetskog rata

Ista riječ, ili izraz promijenila je značenje i nastao je novi pojam, poručuje Meštrović

Hrvatski suverenisti Splita poručuju kako ih duboko žalosti što se opet, po tko zna koji put, prilikom obljetnica pobjeda u Domovinskom ratu omalovažavaju i vrijeđaju hrvatski branitelji koji su svojom žrtvom, odlučnošću i vojnim umijećem upravo omogućili te pobjede i na kraju stvaranje suverene, neovisne i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

- Budući da isto obezvrjeđivanje dolazi od strane najviše instance vlasti, samog predsjednika Republike, našem žaljenju pridodajemo i oštru osudu bezumnog postupka i izražaja stava kojeg je Predsjednik RH iskazao na proslavi obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica napustivši istu radi nazočnosti predstavnika legalne postrojbe HOS-a, koja je ujedno sudjelovala u rečenoj akciji, u njezinoj defenzivnoj fazi, a čije su legalne i priznate insignije predstavljale razlog neprihvatljivog čina - poručuje Lovro Meštrović.

Dodaje kako ovom prilikom ne žele ulaziti u sve društveno-političke implikacije ponašanja izabranog predsjednika RH na obljetnicama vojno-redarstvenih operacija, već su odlučili reagirati zbog činjenice da je IX. bojna HOS-a Rafael vitez Boban, koja je sudjelovala u operaciji Maslenica, zapravo splitska postrojba.

- Ona se našla pod verbalnim udarom umirovljenog generala Luke Džanka, visokog časnika HV-a, ujedno člana ratnog stožera Zapovjednog područja Split, na način da je general Džanko, zloupotrebljavajući svoj autoritet jednog od planera operacije Maslenica, manipulirao činjenicama, dovevši u zabludu široku javnost, kako postrojbe HOS-a nisu bile dijelom operacije Maslenica. Povijesne činjenice u vezi operacije Maslenica su jasne i očevidne i može ih jednostavno provjeriti svaki građanin naše zemlje. Te činjenice kažu da je vojno-redarstvena operacija Maslenica započela 22. siječnja 1993. godine i završila u svom napadnom dijelu 27. siječnja, ali isto tako da od 28. siječnja počinje obrambena faza VRO Maslenica u kojoj je uz druge postrojbe, sudjelovala i IX. bojna HOS-a - ističe Meštrović. 

Napominje da iako je formalno u povjesnicama kraj operacije Maslenice označen datumom 27. siječnja, da su se borbena djelovanja u kojima je sudjelovao i HOS nastavila kako bi se zadržalo oslobođeno područje. 

- Uspjeha prevažne operacije Maslenica ne bi bilo bez obrambenih radnji, odluka i herojskog otpora, te se s pravom sve bitke koje su vođene nakon 27. siječnja u shvaćanju sudionika operacije, pa i povjesničara, smatraju integralnim dijelom operacije Maslenica. Umirovljeni general Džanko svojom je manipulativnom izjavom zapravo htio reći da pripadnici HOS-a nisu trebali ni doći na obilježavanje operacije Maslenica, ne razumijevajući pri tom da bi se rat dobio bez takvih generala kao što je bio on sam, ali se ne bi dobio bez branitelja i bez onakvih branitelja koji su sudjelovali u operaciji Maslenica, napadnoj i obrambenoj fazi, a u koje branitelje spadaju i pripadnici HOS-a - navodi.

Ističe kako ta insinuacija generala Džanka govori o stupnju njegove osobne zrelosti, kao i o sposobnosti tumačenja povijesnih događaja.

- Ali, i otkriva ideološku pozadinu zabludnog svjetonazora kojeg je usvojio još u propaloj državi. Prema logici umirovljenog generala Džanka mogli bi zaključiti da ni pripadnici ojačane pješačke bojne 3. gardijske brigade, poznatiji kao Kobre, ne bi trebali sudjelovati u proslavi obljetnice VRO Maslenica jer su se, nakon što su na dalmatinsko ratište stigli helikopterskim desantom 31. siječnja, u borbe uključili dan poslije, 1. veljače, a o kojim je žestokim okršajima s neprijateljem koji su trajali više dana i odnijeli desetke života slavonskih branitelja u legendarnoj i strašnoj bitci za Kašić, ovisio cjelokupni uspjeh prethodno izvedenih napadnih akcija i zadržavanje oslobođenim strateških prostora - kaže Meštrović. 

Poručuje kako postrojba HOS-a, 28 siječnja (!) ulazi u ravnokotarsko selo Škabrnju, i drži ga u svojim rukama 43 dana u četničkom poluokruženju, nanoseći gubitke najelitnijim srpskim postrojbama, predstavljajući nepremostivu branu pokušajima srpskog agresora da prodre u selo, iako s oskudnijim snagama, što sveukupno kao vojni pothvat ulazi u povijesne anale Domovinskog rata, kao i uopće ratovanja. 

- Usprkos svim ovim poznatim činjenicama koje su generalu Džanku još bliže i poznatije od prosječnog građanina, isti se usuđuje na jedan manipulativan način, sugerirajući laž, difamirati jednu postrojbu hrvatske vojske koja je časno i hrabro izvršavala vojne zadaće koje su stavljane pred nju, pa i zahtjevnu zadaću očuvanja sela Škabrnje na koju ne bi mogla pristati baš svaka postrojba HV-a u to doba, posebno u pogledu brojnog stanja postrojbe u odnosu na veličinu sela Škabrnja - ističe Meštrović koji se na kraju osvrnuo i na pozdrav 'Za dom spremni' za kojeg kaže da se u ratu koristio kao braniteljski pozdrav, a ne kao ustaški pozdrav. 

- Ustaški pozdrav 'Za dom spremni' iz Drugog svjetskog rata različit je od braniteljskog pozdrava 'Za dom spremni' iz Domovinskog rata na način kako je različita povijest Drugog svjetskog rata od povijesti Domovinskog rata. Ista riječ, ili izraz promijenila je značenje i nastao je novi pojam. Žalosti što pojedinci s akademskom titulom ne razumiju tu relativno čestu jezičnu pojavu, promjene značenja riječi i nastanka novog pojma pod istim znakom odnosno identičnim grafemskim i fonetskim oblikom, jer ne razumiju razliku pojma i riječi, kao ni uvjetovanost značenja riječi njezinom upotrebom ili vremenskim i inim kontekstom i načinom upotrebe. Hrvatski suverenisti uvijek će braniti pravo upotrebe braniteljskog pozdrava 'Za dom spremni' u kojem se i značenju i upotrebljava u modernoj Republici Hrvatskoj, a osporit će samo onu upotrebu koja značenjski pripada Drugom svjetskom ratu, a koja bi bila izgovaranje 'Za dom spremni' uz, na poznat način, uzdignutu ruku od prsiju, koja upotreba u modernoj Hrvatskoj eventualno od strane nekog pojedinca predstavlja krajnje rijedak i irelevantan slučaj i praktički kao pojavnost ne postoji, te nije predmet spora. Braniteljski pozdrav 'Za dom spremni' pozdrav je pod kojim je obranjena Hrvatska u Domovinskom ratu te isti predstavlja zalog i način na koji će Hrvatska opet, kao što je to slično bilo u povijesti za vrijeme bana Josipa Jelačića, Nikole Šubića Zrinskog i drugih branitelja, biti branjena ukoliko to ustreba. Svako sramoćenje braniteljskog pozdrava 'Za dom spremni' kojim se isti etiketira ustaškim predstavlja jednu vrstu klevete, a ne mišljenja, koja bi vjerujemo, jednom trebala postati i utuživa - zaključuje Meštrović.

Vaša reakcija na temu