Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Svi građani Bjelovara putem aplikacije imaju uvid u baš sve troškove Grada

Svi građani Bjelovara putem aplikacije imaju uvid u baš sve troškove Grada

Ovakvim i sličnim potezima možemo ponovno vratiti povjerenje građana u politiku i institucije, rekao je HSLS-ov gradonačelnik

Svi građani Bjelovara putem aplikacije mogu vidjeti sve troškove gradske uprave. Aplikacijom se želi postići najviša moguća razina transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog 'kupovanja' izbornih glasova. Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s gradskom upravom.

– Građani imaju pravo znati, svi to govorimo, ali toga se nitko ne drži. No, mi se toga držimo i nadamo se da će ovo pokrenuti lavinu u ostalim gradovima. Ovo nije projekt samo da ga se napravi, nego nadamo se da će poboljšati društvo i nadamo se da je ovo korak ka vraćanju povjerenja u institucije. Moramo krenuti svatko od sebe. Svi želimo promjene, ali neka se one događaju kod drugoga. Odlučio sam krenuti od Bjelovara i mene osobno. Građani imaju pravo znati sve, svaku kunu, svaki iznos, sve. Građani moraju kontrolirati nas, a mi naše službenike. Čak 90 posto građana ne vjeruje u institucije i smatra da je korupcija na lokalnoj razini veliki problem u Hrvatskoj – rekao je HSLS-ov gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak.

Istaknuo je kako ovako šalju snažnu poruku da nisu svi političari isti. 

- Ovakvim i sličnim potezima možemo ponovno vratiti povjerenje građana u politiku i institucije koje smo izgubili u posljednjih 30 godina. Ne može se više sa starim potrošenim birokratskim aparatom iz prošlog stoljeća graditi moderno društvo 21. stoljeća - rekao je Hrebak na predstavljanju projekta na kojem se radilo šest mjeseci, a stajao je oko 140.000 kuna.

Po riječima Vuka Vukovića s Instituta sinergije znanosti i društva, 90 posto hrvatskih građana smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo poražavajuće uvjerenje jedan je od gorućih društvenih problema.

- Povjerenje se mora uspostaviti i poštena vlast nema što skrivati. Potrebne su radikalnije i konkretnije mjere za transparentnost lokalne vlasti, tako da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna - kazao je Vuković.

Naime, takva razina transparentnosti do sada u Hrvatskoj nije uvedena niti u jedno tijelo javne vlasti, a HSLS-ovac Dario Hrebak očekuje da će primjer Bjelovara uskoro početi slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj kako bi se vratilo povjerenje građana u institucije.

Zagovornik upravo takve politike je i Hrebakov mlađi kolega, Splićanin i treći na listi HSLS-a za Europski parlament Hrvoje Bašić, koji kaže da su upravo ovakvi potezi pravi način borbe protiv korupcije i nepotizma te da se ovakve aplikacije moraju postati standard, ako želimo graditi zdravo društvo, ravnopravno s ostalim europskim zemljama. 

- Nadam se da će se i moj Split povesti ovim primjerom – zaključio je Bašić.

Vaša reakcija na temu