Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SVI SLIJEDE DALMACIJU: Gradovi širom Hrvatske otkazuju novogodišnje programe i šalju sredstva Petrinji!

SVI SLIJEDE DALMACIJU: Gradovi širom Hrvatske otkazuju novogodišnje programe i šalju sredstva Petrinji!

Gradonačelnici Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra pokrenuli su val...

Nakon što su Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar prvi objavili da otkazuju novogodišnje programe i uplaćuju sredstva za Petrinju, krenula je lančana reakcija - 20-ak gradova najavilo je ili je već uplatilo pomoć, a dosad je najviši iznos - pola milijuna kuna, iz pričuve izdvojio Samobor, javlja portal Gradonačelnik.hr.

Katastrofalni potres koji je jučer uništio Petrinju, te nanio strašne štete u Glini i Sisku ujedinio je i na noge digao čitavu zemlju. Pomoć stiže sa svih strana Hrvatske, od vatrogasaca i volontera – samo u utorak navečer na petrinjsko područje stiglo je preko 1.500 ljudi željnih pomoći, do hrane, odjeće, deka, grijalica…. Mobilizirali su se i gradovi koji organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći i smještaj za obitelji koje su ostali bez krova nad glavom,  ali i šalju ono što je trenutno najvažnije - novac potreban za saniranje štete i početak obnove…

Prvi su se, tako, jučer na hitnom video-sastanku organizirali gradonačelnici četiri dalmatinska grada - Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra koji su odlučili otkazati planirane novogodišnje programe i odmah uplatiti po 150 tisuća kuna za pomoć Petrinji.

Isti iznos, 150 tisuća kuna donirat će i Grad Bakar i Industrijska zona Bakar, kao i Grad Crikvenica.

Đakovo i Rijeka odmah su donijeli odluku i uplatili po 200 tisuća kuna, a Osijek će donirati 100 tisuća kuna. Iz pričuve su po 100 tisuća kuna izdvojili  i Grad Trilj, Vodice i Grad Metković, te su u srijedu ujutro uplatili 70 tisuća kuna za Gradu Petrinji i 30 tisuća kuna Gradu Glini.

I Grad Vinkovci će  za pomoć Petrinji izdvojiti 100 tisuća kuna. Također, odlučeno je kako će pomoći i gradske tvrtke i ustanove koje će Crvenom križu dostaviti 250 paketa s raznim potrepštinama. U akciju su se uključili i djelatnici Grada koji se za pomoć stradalima odriču dijela plaće uz do sada prikupljene pakete pomoći.

Grad Kastav najavio je da će potresom pogođenim područjima pomoći sa 75 tisuća kuna iz pričuve, a  Bjelovar i Donja Stubica po 50 tisuća kuna. Isti iznos, 50 tisuća kuna donirat će i Grad Zlatar i to 20 tisuća kuna za Petrinju, te po 15 tisuća kuna za Sisak i Glinu.

Grad Požega također će pomoći sa 50 tisuća kuna, a gradonačelnik Darko Puljašić najavljuje da će se gradski vijećnici HDZ-a odreći dviju vijećničkih naknada u korist stradalih koje će također biti nadodane i uplaćene za pomoć.

Grad Trogir odlučio je otkazati novogodišnji vatromet i za za pomoć Petrinji, Sisku i Glini uplatiti 70 tisuća kuna, a isto će napraviti i u Valpovu, Supetru i Vrbovcu.  Financijsku pomoć najavili su i iz Grada Bakra i Belog Manastira.

Istarska županija i istarski gradovi uplatit će 200.000 kuna.

Najveći iznos dosad, pola milijuna kuna, odlučili su izdvojiti u Gradu Samoboru. Konkretno, gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća, a pomoć će biti uplaćena tijekom današnjeg dana.

- Građani Samobora, kao i Gradska uprava, uvijek su spremni pomoći, osobito u ovakvim situacijama kada svi ostajemo bez teksta. Nesreća koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta traži suosjećanje i pomoć svih nas. Samobor je uz vas! - poruka je iz Samobora.

Drugi najveći iznos - 300 tisuća kuna Petrinji stiže iz Opatije. Naime, kako su javili, Grad Opatija i Gradsko vijeće Grada Opatije iz vlastitih neutrošenih sredstava te gradske tvrtke i ustanove zajedno će uplatiti 300 tisuća kuna na otvoreni račun Crvenog križa za pomoć stradalima u razornom potresu.

Vjerujemo i sigurni smo da će se u ovu akciju, barem simboličnim iznosima, priključiti i svi ostali gradovi te ih ovim putem i mi još jednom pozivamo da pokažu solidarnost i pomognu onima koji su na kraju ove strašne godine ostali bez svega. 

Vaša reakcija na temu