TREĆA PRESUDA: Horvatinčiću 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par

TREĆA PRESUDA: Horvatinčiću 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par

Izrečena mu je i mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na pet godina

Tomislav Horvatinčić danas je na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. godine poginuo talijanski bračni par Salpietro. Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na pet godina, a morat će platiti i 190.000 kuna sudskih troškova.

Sudac Ivan Jurišić je u obrazloženju presude rekao da Horvatinčić prilikom upravljanja gliserom nije izviđao ni promatrao pa tako nije uspio uočiti jedrilicu, nije ustupio pravi put već je presjekao kut kretanja te je prešao gliserom preko jedrilice. 

- Nema dvojbe da je postupao s neizravnom namjerom, nije nadzirao plovidbu, nije motrio situaciju i u punoj brzini od 26 čvorova naletio je na jedrilicu bračnog para koji je zbog ozljeda preminuo na mjestu nesreće - stoji u obrazloženju suca.

Kao olakotne okolnosti naveo je stariju dob i narušeno zdravlje optuženika, a kaznu zatvora od četiri godine i deset mjeseci drži primjerenom svim okolnostima na to kazneno djelo.

- S obzirom na to da je počinio kazneno djelo s namjerom i da je više puta osuđivan zbog prekršaja iz sigurnosti prometa, držimo da je njegovo ponašanje u prometu opasno zbog čega mu je izrečeno oduzimanje dozvole za upravljanje svim motornim vozilima na pet godina - zaključio je sudac Ivan Jurišić.

Na prvom suđenju Horvatinčić je uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Ta je presuda ukinuta kao i druga kada ga je Maja Šupe oslobodila zbog sinkope, odnosno privremenog gubitka svijesti. 

Na današnjem izricanju presude Horvatinčić se nije pojavio.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14