Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 Turudić pred saborskim zastupnicima: Milanović je stavio metu na moja leđa

Turudić pred saborskim zastupnicima: Milanović je stavio metu na moja leđa

Raspravljalo se u Izvješću glavnog državnog odvjetnika

Hrvatski sabor u srijedu je raspravio Izvješće glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića o radu Državnih odvjetništva RH u 2023. godini, što su oporbeni zastupnici iskoristili da još jednom pokušaju dobiti odgovore na pitanja o curenju informacija iz istraga.

Prije dolaska u Sabor, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić je najprije na Odboru za pravosuđe predstavio Izvješće Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske o radu državnih odvjetništava u 2023. godini, piše N1.

Ivana Ribarević Majanović podsjetila je Turudića na izjavu koju je dao toj televiziji kada je rekao da nije siguran je li Hrvatska trebala osnovati to tijelo. 

'EPPO postoji i to je politička činjenica. Gdje je kontradikcija u mojim izjavama? EPPO nije imao stolicu kad su počeli raditi. To je bio smisao moje izjave. Mislite da ja nemam pravo misliti je li trebao EPPO? Bitno je što radim', odgovorio je.

Sanja Bježančević je upitala o potencijalnom sukobu interesa. 

'Nerijetko volite prijateljevati s lipotama, radostima.. kako funkcionirate svakodnevno u svom poslu jer osoba na vašoj funkciji mora biti objektivna i ne biti u sprezi s kriminalnim aktivnostima?'

'Postavili ste divno, voajersko pitanje, ako vam to čini zadovoljstvo, samo izvolite... Mislim da aludirate na Josipu Pleslić ex Rimac. Znate da sam dugogodišnji njen poznanik', rekao je i podsjetio da je zatražio otklon u slučaju.  

'Sad postavljate pitanje o nečemu iz 2016. - deplasirano', kazao je.

'Kad okvirno možemo očekivati bijeli, sivi ili crni dim u slučaju vještačenja Agrokora?', rekao je Mišel Jakšić.

'Vještačenje je u izradi, ugovorom je mislim predviđeno početkom 2025. godine, nisam siguran je li to drugi ili treći mjesec', odgovorio je.

Sandra Benčić se također osvrnula na curenje informacija. 

'Je li ikada u razgovoru s premijerom ili članom koalicije se postavilo pitanje informiranja o uhićenju visokih dužnosnika?', pitala je,

'Ne, nije', odgovorio je.

Jasenka Auguštan-Pentek upitala je o propucavanju Turudićevog auta.

'Nemam nikakve informacije o tome tko je propucao moj auto, iz dijela oporbe je rečeno maltene da sam sam sebi propucao auto, a takve su stvari dolazile od predsjednika Milanovića i mislim da je on svojim ponašanjem stavio metu na moja leđa, doprinio je da se stvori takva atmosfera', odgovorio je.

'Mediji su javili da je podignuta optužnica protiv Barbarića zbog bespravne gradnje. Barbarić nije smijenjen zbog afere nego gradnje, hoće li biti neke optužnice?', pitao je Mate Vukušić.

'Ponavljam vam da se ne mogu izjašnjavati o izvidima u konkretnim predmetima', odgovorio je Turudić.

Sanja Radolović se osvrnula na nekoliko afera i curenje informacija u slučaju uhićenja Škorića i Šarića.

'Svjedočimo li novom modelu - hoće li svi prvo dati ostavke kad im date mig, kako bi uništili dokaze, ili je ovakav scenarij za ministre nerealan', pitala je.

'Kad ste rekli da sam dao mig nekome, to je netočna tvrdnja. Nema migova i nema modela postupanja, nisu to bile istovremene ostavke', odgovorio je Turudić. 

'Davanje ostavke je osobni čin i nije kazneno djelo', naveo je.

Viktorija Knežević je upitala Turudića o načinu komunikacije s kolegama u DORH-u.

'Moja komunikacija s kolegama u DORH-u je odlična i nemam apsolutno nikakvih problema. Ako imate neke druge podatke o mojoj lošoj komunikaciji, iznesite ih u javnost', rekao je.

'HDZ je pravomoćno osuđen za kriminal i korupciju. Svaka organizacija ima svog odvjetnika. Ja sam sigurna da je vama pripala takva odluka jer ste se deklarirali kao HDZ-ovac, vi ste imenovani da čuvate organizaciju i minimalizirate štetu i to smo vidjeli u protekla dva uhićenja', prozvala je Ivana Marković glavnog državnog odvjetnika.

'Količina vaših uvreda ne doprinosi vašim argumentima, nemate argumenata. Vi ste iznijeli obične uvrede i difamacije. Ja sutra ne moram biti glavni državni odvjetnik, imam svoju karijeru. Nepotrebno je polemizirati s vama i ne želim uzvraćati uvredama', odgovorio je.

Marin Živković pitao je o slučaju Šarića, njegovoj ostavci i uhićenju. 

'Vi tražite da glavni državni odvjetnik procjenjuje glasovanje i dnevni red Sabora? Neobična primjedba s vaše strane. MIP je tada predložio 7 odluka, promjene zastupnike, skidanje imuniteta... Takvo nešto nisam očekivao od zastupnika', rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Kolega je friški i novi pa možda ne zna poslovnik Sabora', dodao je Nikola Mažar. Dobio je opomenu za ovu repliku.

'Ne mogu odgovoriti na pitanje kako komentiram odluku predsjednika Sabora da se glasa. DORH, odnosno USKOK je imao spreman zahtjev MIP-u za skidanje imuniteta protiv njega, on je podnio ostavku i taj zahtjev je postao bespredmetan', odgovorio je Turudić.

Ante Babić se osvrnuo na teze o curenju informacija i pitao ga što namjerava napraviti da bi vratio povjerenje DORH.

'Mislim dalje snažiti DORH, postupati po zakonu i Ustavu i jačati DORH kao samostalno i neovisno tijelo', odgovorio je Turudić.

'Mislite li i dalje tužiti novinare za sve što vam se ne sviđa? Nedavno je jedna novinarka izjavila da ste je napali jer je i ona znala za uhićenja', pitala je Anita Curiš Krok

'Ja sam tužio jednom u životu novinara, 2014. godine koji je napisao da sam gori od Šešelja i ta tužba nije dobila pravosudni epilog, otišla je u zastaru. Rekli ste da sam napao novinarku, ona je pitala, ja sam odgovorio, ne znam na koji način sam povrijedio njeno pravo da se pravi novinarskom profesijom', odgovorio je Turudić.

Magdalena Komes naglasila je bolju komunikaciju s javnosti. 

'Imamo gradonačelnicu SDP-a u Sisku koja je uskratila isporuku dokumentacije u USKOK-u, a dalje nije nita komunicirano. Onda imamo stranke poput Mosta koji plasiraju i na naslovnice nekih medija kaznene prijave pa dolazi do dojma da institucije ne reagiraju', rekla je.

'DORH ima mehanizme ako netko uskrati dokumentaciju i po njima postupamo', rekao je Turudić.

Vaša reakcija na temu