Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT U Hrvatsku stiglo više od 6,5 tisuća Ukrajinaca: 'Tri dana smo bili gladni, hranili smo djecu ostacima hrane'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

U Hrvatsku stiglo više od 6,5 tisuća Ukrajinaca: 'Tri dana smo bili gladni, hranili smo djecu ostacima hrane'

'Želim se vratiti'

U Hrvatsku je ušlo više od šest i pol tisuća Ukrajinaca. Riječ je većinom o ženama i djeci koji uglavnom ostaju u našoj zemlji, i to u privatnom smještaju. Trajni smještaj nudi se u Vrbovcu gdje se nalaze 54 izbjeglice. Crveni križ već radi na njihovoj integraciji u društvo. Djeca se upisuju u školu, a odraslima se nudi posao. 

- Ni hrane ni vode, ništa nismo imali, tri dana smo bili gladni, hranili nekako djecu tim ostacima hrane što smo imali, ljudi dijelili među sobom sve što su imali i mislila sam da nikad više neću izaći iz tog podruma - kazala je za HRT gospođa koja je napustila Kijev. 

Ali, srećom, izašla je. Ona je jedna od posljednjih hrvatskih državljana koji su prije nekoliko dana napustili Kijev. U strahu za svoju obitelj licem nije htjela pred kameru.

No htio je ovaj jedanaestogodišnjak koji će uskoro u Vrbovcu krenuti u školu.

- Nedostaje mi moj dom. Volio bih da mogu spavati u svojem krevetu i igrati se svojim igračkama. Lijepo mi je ovdje, ali ipak mi je ljepše u mojoj kući. Sviđa mi se što ću od idućega tjedna krenuti u školu. Jako želim ići u školu - istaknuo je Mikolia Pančenko iz Kijeva.

Školovanje, radionice, igraonice za mlađe. Oni stariji različitih su zanimanja, posao neće biti upitan.

- Imamo stomatologinju, liječnicu, ginekologinju, medicinsku sestru, prodavača, različita zanimanja i vjerujem da će oni htjeti kada se suoče s tim da će ovdje biti trajniji boravak da će sve biti angažirane oko zapošljavanja - rekla je ravnateljica društva Crveni križ Vrbovec Jelena Mucko

Posao bi htjela stomatologinja Viktoria Pančenko koja je utočište pronašla u Vrbovcu prije deset dana.

- Čini mi se da smo ovdje znatno dulje jer s nama rade djelatnici Crvenoga križa, nastoje nam odvratiti misli od strahota u domovini. Radila bih u svojoj struci, bilo što - poručila je.

Ovaj ukrajinski liječnik s hrvatskom adresom, koji pomaže i kao prevoditelj, dosad je pregledao oko sto sunarodnjaka.

- Anamneza, pregledi, konzultacije, naravno po potrebi pišemo recepte, izdajemo to na bijeli recept. Želja je i mogućnost da napravimo posebnu ambulantu na ovo vrijeme ili kasnije gdje ćemo to centralizirano gdje ćemo pomagati - dodao je Vitalij Saranča, dr. med., Vrbovec - Dom zdravlja Zagrebačke županije.

Pomoć im je potrebna. Želja je samo jedna.

- Ono o čemu ja maštam jest da ovaj strašni rat završi brzo i da se vratimo kući na svoju zemlju i sve sagradimo nanovo - naglasila je Viktoria Pančenko.

- Da djeca više nikad ne znaju što je to rat, da se ne boje, da se smiju i želim se vratiti u Ukrajinu i da moja djeca žive ondje - poručila je jedna od posljednjih hrvatskih državljana koji su prije nekoliko dana napustili Kijev.

Vaša reakcija na temu