Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Luksemburgu održana manifestacija 'Bazar international', a mandarine i naranče iz Opuzena su bile atrakcija

U Luksemburgu održana manifestacija 'Bazar international', a mandarine i naranče iz Opuzena su bile atrakcija

Vojvotkinja Maria Teresa posjetila e hrvatski štand i probala svježe iscijeđeni sok

Jedan od najpopularnijih godišnjih događaja u Luksemburgu svakako je 'Bazar international de Luxembourg', multikulturalni festival u kojem sudjeluje više od 60 zemalja sa svojim nacionalnim štandovima u cilju prikupljanja humanitarne pomoći za stotinjak projekata u cijelom svijetu. Vjerojatno nema boljeg mjesta na svijetu za manifestaciju takvog profila od Luksemburga, zemlji u kojoj je svaki drugi stanovnik stranac.

Popularni 'Bazar' održava se pod visokim pokroviteljstvom luksemburške vojvotkinje Marije Terese, a ove godine u velikim dvoranama sajma LuxExpo sudjelovalo je više od 1500 volontera, među njima i vrijedna ekipa Hrvatskog društva Luksemburg predvođena voditeljicom projekta Ivanom Schumacher Filipović.

- Kao i prijašnjih godina na hrvatskom štandu predstavili smo mnogobrojne domaće specijalitete, ukrase i detalje. Tijekom dva dana Bazara našim je štandom prošlo više tisuća ljudi. Odlična je to promocija Hrvatske za koju su zaslužni svi vrijedni ljudi i donatori koji su pomogli u ostvarenju ovogodišnjeg projekta. Ostvarili smo znatan doprinos humanitarnoj prirodi ove manifestacije. U ponudi smo ove godine imali i narukvice prijateljstva koje smo dobili iz sirotišta 'Mali dom' iz kenijske pokrajine Subuki koje vodi hrvatski misionar fra Miro Babić - rekla je Ivana Schumacher Filipović.

Na hrvatskom štandu su se, uz pomoć Andreje Sunjke mogli naći i adventski vijenci od čoka vinove loze koje izrađuje teško bolesni 16-godišnji dječak Ante Mučić iz Žaborića pomažući prihodom ostaloj bolesnoj djeci.

Prava atrakcija među posjetiteljima bile su definitivno mandarine i naranče iz Opuzena koje su u Luksemburg, zajedno s ostalim proizvodima obiteljskog gospodarstva 'Mama Organica' dovezli Ivan i Ana Aničić.

- U Opuzenu proizvodima tridesetak tona različitih agruma, pretežno mandarina i drugog voća. Zauzimamo se za poljoprivredu na ekološki prihvatljiv način, a s našim hrvatskim prijateljima u Luksemburgu surađujemo svake godine povodom Bazara - rekla je obitelj Aničić.

Vrijedne ruke hrvatskih volontera ogulile su čak 700 kg mandarina i cijedile svježi sok tijekom oba dana sajma, ukupno je prodano 1500 kg voća, a pravi hit uoči početka adventa bili su i domaći božićni kolačići.

Vrhunac prezentacije Hrvatske na ovogodišnjem Bazaru bila je glazbena točka za koju su se pobrinuli Nikola Sunjka i Veljko Beader iz šibenske klape 'Brodarica' i Anđela Zelić, mnogima poznata po velikom hitu 'Ima li nade za nas' s Draženom Zečićem.

Svi oni stanovnici su Luksemburga i zajedno su na hrvatskom štandu uz gitaru otpjevali naše poznate pjesme te stvorili odličan štimung kojem nije odoljela ni vojvotkinja Maria Teresa. U pratnji princeze Stephanie i luksemburškog premijera Xaviera Bettela, vojvotkinja je, naime, posjetila hrvatski štand i probala svježe iscijeđeni sok od mandarina iz doline Neretve.
Tekst:
Fotografije: HDL i Ivan Radman

Vaša reakcija na temu