Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com U Zagrebu su se vjenčali 16-godišnjak i 14-godišnjakinja, slučaj je završio na sudu

U Zagrebu su se vjenčali 16-godišnjak i 14-godišnjakinja, slučaj je završio na sudu

Roditelje maloljetnice teretilo se da su 2014. godine svoju kćer prodali roditeljima tada 16-godišnjaka za 6.000 eura

Zagrebački Županijski sud oslobodio je danas roditelje maloljetnih 'supružnika' i mladića koji je 2014. kao 16-godišnjak stupio u brak s tada 14-godišnjakinjom, a koje je tužiteljstvo teretilo za trgovanje ljudima i spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina, dok su za omogućavanje izvanbračnog života s djetetom roditelji osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od 11 mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje, javlja Index.

Sudsko vijeće, pod predsjedanjem suca Tomislava Juriše, kao olakotne okolnosti ocijenilo je njihovu raniju neosuđivanost te činjenicu da roditelji tada 14-godišnjakinje i danas brinu o svojoj kćeri te njezinoj djeci iz braka s drugim muškarcem. Uz to, sudsko vijeće je kao olakotnu okolnost ocijenilo i da je stupanje u brak u vrlo mladoj dobi jedno od običaja etničke zajednice kojoj oni pripadaju.

- Iako ih to ne amnestira od kaznene odgovornosti, riječ je o običaju koje postoji u kulturi te etničke zajednice već stoljećima i predstavlja olakotnu okolnost - pojasnio je u obrazloženju presude sudac Juriša.

Uz to, navodi Index, sudac je u oslobađajućem dijelu presude zaključio da ne postoje bitna obilježja kaznenog djela poput prodaje ili trgovanja ljudima, a što je Državno odvjetništvo petorki stavljalo na teret. Prema obrazloženju suca, tijekom suđenja utvrđeno je da su roditelji tadašnjih maloljetnika doista skupljali novac, ali kako bi se platili troškovi dogovorenog vjenčanja.   

Također, sud je zaključio da mladić nije bio svjestan kako se radi o kaznenom djelu i da je on slabijih kognitivnih sposobnosti i bez završene osnovne škole te da je pod utjecajem svojih roditelja zaključio kako stupanje u dogovoreni brak i intimne odnose nije protuzakonito.

Roditelje maloljetnice teretilo se da su 2014. godine svoju kćer prodali roditeljima tada 16-godišnjaka za 6.000 eura. Tijekom suđenja utvrđeno je da je tim novcem plaćena svadba, iako je tada 14-godišnjakinja za vrijeme istrage tvrdila kako je riječ o prisilnom braku što je kasnije opovrgnula priznavši da joj je nedostajala njezina obitelj.

Vaša reakcija na temu