Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Ulaganja u vodik iz obnovljivih izvora i do 470 milijardi eura

Ulaganja u vodik iz obnovljivih izvora i do 470 milijardi eura

Možda u Hrvatskoj ne možemo raditi velike serije, ali možemo inovativne proizvode, rekao je Vjekoslav Majetić

'Ulaganja u vodik iz obnovljivih izvora u Europi bi do 2050. godine mogla dosegnuti iznose od čak 470 milijardi eura. Snažnije uvođenje vodika kao još jedne zelene opcije pomoglo bi ostvarivanju ciljeva dekarbonizacije, smanjilo ovisnost Hrvatske o uvozu energenata i potaknulo razvoj domaće industrije koja pokazuje veliki interes za ovo novo poslovno područje,rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš na konferenciji Čisti vodik u razvoju, proizvodnji i primjeni u Hrvatskoj, održanoj danas u tvrtki DOK-ING. 

Riječ je o prvoj konferenciji Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka o uvođenju vodika kao novog energenta na hrvatsko tržište, koja se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i uz partnerstvo HGK. Domaćin konferencije te vlasnik i osnivač tvrtke DOK-ING Vjekoslav Majetić predstavio je dosadašnji rad tvrtke, proizvodne linije te iskustvo koje su postigli na svjetskom tržištu.

- Možda u Hrvatskoj ne možemo raditi velike serije, ali možemo inovativne proizvode - rekao je Majetić, koji je na konferenciji predstavio i preinake tvrtkinog vozila Tom-Tom, lakog električnog dostavnog vozila pogonjenog vodikovim gorivnim člankom.

Inače, Hrvatska se obvezala na ispunjenje cilja od 13,2 posto obnovljivih izvora energije u prometu do 2030. Udio vodika iznosio bi 0,3 posto i postavilo bi se šest pumpnih stanica do 2030. godine. HGK je u procesu izrade Nacionalnog klimatsko-energetskog plana tražila veću ambicioznost i veći udio vodika u prometu te predlagala da taj udio iznosi 0,5 posto. U prosincu 2019. EU je usvojila Europski zeleni plan kojim definira tranziciju tvrtki i cilj klimatske neutralnosti do 2050. godine. U protekla dva tjedna svjedočili smo i raspravama o novim ciljevima za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. Ovako ambiciozno postavljeni ciljevi u fokus stavljaju nove energente poput vodika, za postizanje čistog i održivog gospodarstva, kao rješenje za dekarbonizaciju industrijskih procesa i gospodarskih sektora u kojima je smanjenje emisija teško postići.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić osvrnuo se na posljednje poruke premijera RH o globalnom zatopljenju i implikacijama za Hrvatsku, poput podizanja razine mora za naše obalne gradove. 

- Donijeli smo strategiju energetskog razvoja, integrirani nacionalni i energetski plan, kao i strategiju prilagodbe klimatskim promjenama. U tijeku je donošenje strategije niskougljičnog razvoja - rekao je Frka Petešić, naglasivši važnost samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije u širem gospodarskom kontekstu te da se tehnologija vodika pokazuje kao vrlo perspektivna i u borbi protiv klimatskih promjena i za energetsku neovisnost. 

- Za Hrvatsku je ovo velika prilika za bolji energetski miks. To je prilika i da se ubrza naš industrijski razvoj s visokotehnoloških tvrtkama i zapošljavanjima. Prilika je i za čistu energiju za hrvatske građane - napomenuo je predstojnik Vlade.

Predsjednik uprave Siemens Energy Hrvatska Boris Miljavac najavio je da će izgraditi sustav koji će omogućiti korištenje vodika kao energenta u prijevozu za vrijeme nadolazećih Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, a sustav će se nastaviti koristiti i nakon događanja. 

- Već dugi niz godina razvijamo rješenja u području vodikovih tehnologija. Odličan su način smanjenja problema s emisijama CO 2 . Dekarbonizacija globalne ekonomije jedan je od najvažnijih izazova s kojima se svijet suočava - rekao je Miljavac.

Direktor Zagrebačkih otpadnih voda i predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Thomas Sichla također je istaknuo dekarbonizaciju kao jedan od važnih ciljeva i vodik kao energent za njegovo postizanje. Dopredsjednik Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU Mladen Zeljko osvrnuo se na strategiju EU i ulogu vodika za koji se očekuje da bude jedan od temeljnih sastavnica za očuvanje klime.

- Vodik je uključen u Integrirani energetski i klimatski plan, kao jedan od najvažnijih planova za idućih deset godina i dio je zajedničke EU politike za dekarbonizaciju. EU planira niz opcija za financiranje vodikovih tehnologija. Uspostavlja se inovacijski fond za od 2020. do 2030., ali i mnogi operativni programi su tek u razradi - kazao je načelnik Sektora za energetsku politiku i planiranje iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Vjekoslav Jukić.

Vaša reakcija na temu