Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Urednica HRT-ova portala zaposlena bez novinarskog iskustva, plaća joj je 2300 eura

Urednica HRT-ova portala zaposlena bez novinarskog iskustva, plaća joj je 2300 eura

Dodijeljen joj je i službeni auto

Telegram je od Hrvatske radiotelevizije nakon više pokušaja dobio dokumentaciju koju je glavna urednica HRT-ova portala Ivana Božanić predala lani kada se javila na natječaj za tu poziciju. Iz dokumentacije nepobitno proizlazi da je zaposlena mimo statuta HRT-a, odnosno bez traženih uvjeta.

Na natječaju za glavnu urednicu portala HRT-a, raspisanom lani 25. veljače, za taj posao se, uz ostalo, tražilo i pet godina iskustva na uredničkim poslovima. Budući da se radi o portalu javne televizije na kojem se uređuju i objavljuju vijesti, jasno je da se tražio netko s novinarskim uredničkim iskustvom.

Iz potvrde koju je Božanić priložila, ali i njenog životopisa takvo što ne proizlazi. Štoviše, potvrda je u proturječju s podacima iz životopisa. To pak postavlja dva pitanja: kako to nije uočilo Povjerenstvo koje se bavilo natječajem, ali još važnije, kako je to promaknulo i ravnateljici HRT-ova programa Mariji Nemčić. Naime, upravo je ona ta koja je Ivanu Božanić, nakon provedenog postupka, predložila za imenovanje ravnatelju HRT-a Robertu Švebu.

Uređivala je PR objave

Božanić je natječajnom povjerenstvu predala dokument naslova 'Potvrda o uredničkom iskustvu' koji je potpisao Mario Stipanović, njen bivši šef u tvrtki Human, bivšoj Burzi d.o.o. Riječ je o kreativnoj agenciji koja se bavi PR-om. Iz potvrde koju je Božanić predala na HRT-ovom natječaju stoga proizlazi da se isključivo bavila uređivanjem PR objava. Nigdje se u toj potvrdi ne spominje njeno iskustvo u uređivanju novinarskih tekstova.

Stipanović tako nakon uvoda, u kojem tvrdi da je u njegovoj tvrtki više od sedam godina radila poslove u kojima je primjenjivala i dokazala uredničko iskustvo, dalje u potvrdi navodi kako je Božanić kao operativna direktorica Human agencije bila odgovorna za sav sadržaj koji se producira i objavljuje na web stranicama Human agencije, društvenim mrežama kao i ostalim portalima na kojima su se objavljivali različiti sadržaji o agenciji.

Dalje detaljizira kako je sadržaj izrađivan i objavljivan prema dogovorenim planovima objave koji su bili u skladu s, primjerice, prodajom usluga te navodi kako je provodila aktivnosti planersko-uredničkog karaktera na projektima korporativnog karaktera.

Sama pisala potvrdu?

Iz posljednje rečenice potvrde moglo bi se zaključiti kako ju je Božanić pisala sama. Naime, pisana je u prvom licu jednine. Tako na potvrdi, koju, dakle, potpisuje muškarac Mario Stipanović, piše iduće: 'Na projektima korporativnog karaktera sudjelovala sam u kreiranju sadržaja, definiranju dinamike objave, korištenju digitalnih kanala i slično', piše Telegram

I dok Stipanović, odnosno Božanić, u potvrdi tvrdi da ima više od sedam godina uredničkog iskustva, u životopisu koji je predala povjerenstvu to spominje samo u razdoblju od 2018. do 2021. Čini se da se Božanić sama sa sobom nije mogla dogovoriti koliko se zapravo bavila uređivanjem PR objava - sedam godina ili tri.

Pritom ni u životopisu ne spominje uređivanje stranice koja se bavi vijestima ili bilo kakvo novinarsko iskustvo, već jasno navodi da se u tom razdoblju u tvrtki Human bavila upravljanjem komunikacije prema van i, citiramo, uređivanjem sadržaja koji se objavljuje na webu i društvenim mrežama, ostalim portalima (PR). Iz čega je točno Povjerenstvo, čiji sastav HRT, kako navodi Telegram, uporno odbija otkriti, zaključilo da Božanić ima uredničke kompetencije potrebne za vođenje HRT-ovog portala te kako su im promakli ovi detalji - potpuno je nejasno.

Otpustila studentice

Božanić je u fokus javnosti došla kada je objavljeno da je u listopadu otpustila tri studentice koje su ondje radile godinu dana nakon što su se požalile na neprekidno kašnjenje honorara. HRT im u godinu dana niti jednom nije uplatio honorare u zakonom propisanom roku a na sve njihove ranije žalbe odgovarali su da, ako im ne odgovara takva praksa, ne moraju raditi na javnoj televiziji.

U međuvremenu je Telegram doznao i kako je Božanić, inače magistrica bohemistike i informacijskih znanosti koja je prije zapošljavanja na HRT-u radila kao projektni menadžer u IT odjelu Konzuma, do sada imala plaću od oko 2300 eura neto te da će joj od iduće godine ona porasti na 2600 eura neto. Otkrio je i kako 24 sata dnevno koristi službeni auto Renault Talisman iz 2021. koji joj je dodijeljen protivno važećem nadležnom pravilniku jer za to nikada nije dobila pismeno odobrenje ravnatelja Šveba. Kako joj je onda dodijeljen, iz HRT-a nisu odgovorili. 

Uz sve to, Božanić je odmah po početku njenog radnog odnosa, lani u ožujku, dobila novčani dodatak na ugovor o radu - prvo na šest mjeseci, a potom opet na isto razdoblje. Iako je na to HRT odbio odgovoriti, s iznosom koji je išao uz taj dodatak, Telegram ima potvrdu da ga je dobila za obavljanje poslova koji su joj ionako u opisu radnog mjesta. Njegovi izvori pak tvrde da joj je sve ove blagodati omogućio ravnatelj Šveb osobno.

Index je pitao HRT gdje je Božanić radila kao urednica i kako je pobijedila na natječaju. Pitao je i kolika je dnevna posjećenost portala HRT-a. 'Smatrate li da je racionalno trošenje novca dati plaću od 2300 eura i bonuse urednici portala koji je 44. stranica po posjećenosti u Hrvatskoj prema podacima relevantnog SimilarWeba' - također su upitali s Indexa. Zatražili su i da objasne i otkaze studenticama. Odgovor prenosimo u cijelosti:

'Ivana Božanić nije glavna urednica portala. Puni naziv pozicije za koju se natjecala Ivana Božanić je glavni urednik portala i nelinearnih medijskih usluga. Između ove dvije pozicije postoji bitna razlika.

Napominjemo kako su odgovornost glavnog urednika portala i nelinearnih medijskih usluga, uz portal, a kako ime pozicije i kaže, i nelinearni servisi, kao što su: HRTi aplikacija koja je streaming platforma, videoteka i slušaonica, zatim teletekst, kao i društvene mreže HRT-a (gotovo 100 profila/stranica), sve mobilne aplikacije HRT-a te brending HRT-a, različitih emisija, teleteksta i slično. Na poziciji glavni urednik portala i nelinearnih servisa obavljaju se stoga poslovi puno širi od poslova koji uključuju novinarstvo; poslovi vezani uz strategiju, brending, streaming kanale, društvene mreže i druge digitalne platforme, sadržaje i formate, s ciljem promocije HRT-ovih sadržaja.

Jedan od uvjeta za prijavu bio je i poznavanje tehnologije proizvodnje, pružanja i prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija. Nigdje se u natječaju za radno mjesto Glavnog urednika portala i nelinearnih medijskih usluga izrijekom ne uvjetuje novinarsko iskustvo.

Isto tako, HRT ima i druge uredničke pozicije za koje nije preduvjet novinarsko iskustvo (npr. urednik u glazbenom, dramskom, dječjem, obrazovnom, zabavnom programu itd.) što znači da su se i osobe s takvim uredničkim iskustvom mogle javiti na ovaj natječaj iako nemaju novinarsko iskustvo.

Dakle, glavni urednik portala i nelinearnih medijskih usluga je zakonski i sadržajno glavna i odgovorna osoba za sve ove segmente unutar HRT-a koji su znatno širi od novinarstva i odnose se na kreativne koncepte, planiranje sadržaja, komunikacijske strategije i upravljanje sadržajnim cjelinama, vizualnim identitetom svih aplikacija i slično.

Nigdje u natječaju HRT-a za poziciju glavni urednik portala i nelinearnih servisa se ne navodi obvezno novinarsko iskustvo, niti iskustvo rada u novinarskog redakciji niti da kandidat po struci treba biti novinar.

Napominjemo kako su unutar organizacije rada portala hrt.hr (koji je tek jedan od segmenata u nadležnosti glavnog urednika portala i nelinearnih medijskih usluga) ustrojene i pozicija Urednik portala i urednik teleteksta, s iskustvom u novinarstvu. Važno je razlikovati ove dvije razine pozicija i opseg odgovornosti. U hijerarhiji se urednik web portala kao i urednik teleteksta nalaze ispod glavnog urednika portala i nelinearnih servisa.

Ivana Božanić posao je dobila na temelju iskustva rukovođenja poslovima koji su uključivali proizvodnju strateških dokumenata i  formata, za koje vrijede slični ili istovjetni postulati kao u novinarskim i drugim medijskim formatima: planiranje sadržaja, izrada novosti i izvještaji, intervjui, ali i objave na društvenim mrežama, razne vrste tekstova, web stranice, mobilne aplikacije, digitalne strategije itd.

Među ostalim, sudjelovala je ili vodila i projekte postavljanja medijskih platformi za vodeće medijske kuće u Hrvatskoj. Bogato iskustvo u radu s raznovrsnim digitalnim sadržajima, platformama i formatima činilo je Ivanu Božanić najboljim izborom za poziciju za koju se natjecala, i u skladu sa strateškim ciljem digitalne transformacije koju HRT trenutačno prolazi.

Dnevna posjećenost portala HRT-a varira kroz godinu, a podaci su dostupni na Gemius platformi, između ostalog. Primjerice u listopadu, hrt.hr je 20. po broju real usera, a prema broju pagevieowa 12, i našoj najvažnijoj metrici - vrijeme provedeno na siteu 10. mjesto.

Budući da Ivana Božanić nije samo urednica portala, već i gore spomenutih platformi, rezultati koji su postignuti za vrijeme njenog dosadašnjeg mandata su:

- HRTi aplikacija je, kao jedna od najvažnijih digitalnih platformi HRT-a, u razdoblju od 1,5 godina dobila 500.000 novoregistriranih korisnika, dok je u prethodnih 7 godina registrirano milijun korisnika (dakle trećina svih registriranih korisnika ukupno) a aktivno korištenje HRTi aplikacije bilježi povećanje korištenja za 75% u zadnjih godinu dana.

- Prema broju pregleda, društvene mreže HRT-a su se u 2022., za vrijeme njenog mandata, podigle s 3. na 2. mjesto među svim medijskim kućama u Hrvatskoj, prema podacima Videoclicka.

- Portal HRT-a je trenutno u restrukturiranju - SEO, vizualnim i sadržajnim promjenama kako bi i on u budućnosti doživio svoj rast po uzoru na HRTi i društvene mreže.

- Plaća i koeficijent Ivane Božanić definirani su Pravilnikom o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika HRT-a. Na isti bi koeficijent imao pravo i bilo tko drugi tko bi bio na toj poziciji jer je to pripadajući koeficijent za to radno mjesto.

Netočna je informacija da je Ivana Božanić dala otkaz studenticama. Naime, zbog kašnjenja honorara od 48 sati, studentice su poslale mail u kojem stoji: 'Sve dok ne vidimo u sustavu da ste nam plaću obračunali, ne mislimo dolaziti na posao'. Studentice su same prestale dolaziti na posao nezadovoljne kašnjenjem isplate. Ističemo da Ivana Božanić ne odlučuje niti ima bilo kakav utjecaj na isplatu honorara.'

Vaša reakcija na temu