Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Iva Komesar Proizvodnja hrvatskih eurokovanica
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Uskoro stiže euro, a gdje se skrivaju posljednje zlatne kune?

Raste potražnja za zalihama posljednjih investicijskih zlatnika s apoenom kune

Hrvatskoj kovnici novca radi se 24 sata dnevno, u tri smjene. Od 1. siječnja 2023. naša će nova valuta biti euro te se trenutno kuju kovanice za opskrbu čitave države. 

Izrada početnih paketa hrvatskih eurokovanica za građane
(f
oto: Iva Komesar)

Početni paketi eurokovanica će od 1. do 31. prosinca 2022. građanima biti dostupni u bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte i to najviše dva komada po jednoj transakciji. Početni paket eurokovanica za građane sadržava 33 eurokovanice svih apoena, vrijednost mu je 13 eura i 28 centi, a moći će se nabaviti za 100 kuna. 

Početni paket eurokovanica za poslovne subjekte sadržava 525 eurokovanica pakiranih u manje vrećice po apoenima, vrijednost mu je 145 eura i 50 centi, a moći će se nabaviti za 1.096,27 kuna.

Pakiranje eurokovanica za predopskrbu banaka (foto: Iva Komesar)

Posljednji investicijski zlatnici s apoenom kune

Dok se pripremamo za velik korak ulaska u euro zonu i dolazak nove valute, istovremeno raste potražnja za zalihama posljednjih investicijskih zlatnika s apoenom kune koje također kuje Hrvatska kovnica novca

Investicijski zlatnici  s motivom optjecajnog kovanog novca (Jedna , Dvije  i Pet  zlatnih kuna ) rasprodani su u rekordnom roku. Izrazito su traženi zlatnici s motivom Dalmatinskog psa, posebice zlatnik od jedne unce zlata  čija je serija limitirana na svega 999 komada. Zlatnici 'Kralj Tomislav' i 'Čipkarstvo u Hrvatskoj' najtraženije su kovanice iz serija mini kovanica.

Zlatnik Dalmatinski pas / Zlatnik Čipkarstvo u Hrvatskoj (foto: Iva Komesar)                                                                                                

Investicijski zlatnici nakon ulaska u eurozonu

Nakon ulaska u eurozonu, investicijski zlatnici s apoenom kune više se neće kovati. Zlatnici koji su trenutno dostupni prodavat će se do isteka zaliha. Stoga ne propustite priliku osigurati svoje primjerke ovih posebnih kovanica koje će biti trajna i vrijedna uspomena na našu nekadašnju valutu. Svi investicijski zlatnici HKN-a dostupni su putem web trgovine HKN-a ili kod prodajnih partnera

Vaša reakcija na temu