Foto: Veljko Martinović Vili Beroš: Neću proglasiti kraj epidemije!

Vili Beroš: Neću proglasiti kraj epidemije!

Kazao je da je u pitanju nova bolest i da su izazovi brojni

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da još neće u državi proglasiti kraj zaraze kao u Republici Sloveniji jer je u pitanju nova bolest i, kako kaže, izazovi su oko toga brojni. Iako je Slovenija kraj 'svoje' epidemije proglasila prije pet dana, Hrvatska to sigurno neće učiniti još neko vrijeme.

- Još sigurno nećemo. Nova je bolest u pitanju, izazovi su brojni - kratko je za 24 sata odgovorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Upravo je on epidemiju proglasio 5. ožujka, i to zato da se u sustavu na noge mogu dići različite službe, resursi, sve što je potrebno. Kod manjih, poznatih epidemija o službenom trajanju odlučuju epidemiolozi.

- Primjerice, kad smo imali epidemiju ospica, njezin smo kraj odredili isključivo temeljem medicinskih kriterija - traje do trena kad od zadnjeg slučaja prođe period maksimalne inkubacije ili dva takva perioda, ovisi. Ovo je nešto sasvim drugo, s čim se u 25 godina rada u ovoj ustanovi nisam susreo - pojašnjava primarijus Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.

Je li se razgovaralo o proglašenju kraja epidemije korona virusa u Hrvatskoj on, kako kaže, ne zna. Ravnatelj Zavoda Krunoslav Capak na to pitanje jučer nije odgovorio. Prije nekoliko dana je rekao da za proglašenje kraja HZJZ daje prijedlog ministru zdravstva, a odluku donosi Vlada.

- To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti bolesti, transmisiji bolesti, opasnosti od ponovnog dolaska bolesti i na temelju broja oboljelih - rekao je Capak.

Dr. Kaić dodaje kako će u ovom slučaju kriterij biti i prestanak potrebe za mobiliziranim drugim, nemedicinskim resursima.

- Ne moramo nužno biti bez ijednog novooboljelog da bi se proglasio kraj - kaže dr. Kaić.

I Slovenija je kraj epidemije proglasila u neobičnom trenutku, prva, i zasad jedina u EU. Prema pisanju tamošnjih medija, vlada je učinila to kako bi izbjegla nova davanja za pomoć gospodarstvu.

U HZJZ su pristigli prvi uzorci krvi iz bolnica u svim regijama, u kojima su počeli testirati prisustvo antitijela na COVID-19. Testiranje će pokazati je li i koliko građana bilo u doticaju s virusom te koliki smo imunitet na njega stekli. Uzimaju se uzorci krvi izvađeni iz bilo kojeg drugog razloga, a 'vlasnici' o tome moraju biti obaviješteni i pristati na test. Dr. Kaić kaže da je onih koji odbiju malo, ali ih ima.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65803, "");
Pregledaj komentare
29