Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: N1 Vlada kreće u zabranu rada nedjeljom

Vlada kreće u zabranu rada nedjeljom

Ispred Vlade vijest je komentirao Josip Aladrović

HDZ i njegova Vlada idu u realizaciju zabrane rada nedjeljom. Indexu je to jutros potvrdio glasnogovornik Vlade Marko Milić. Riječ je o predizbornom obećanju HDZ-a u kojem su najavili zabranu rada nedjeljom uz 14 radnih nedjelja godišnje, koje bi određivali poslodavci.

- Što se tiče neradne nedjelje, politički stav HDZ-ove vlade nije se promijenio, želimo da nedjelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu obitelji i najbližih - rekao je Indexu Vladin glasnogovornik.

Zasad se ne zna hoće li Vlada ostati kod prijedloga o 14 neradnih nedjelja, pri čemu bi se poslodavcima ostavilo da odluče koje će to nedjelje biti, ili će se prijedlog modificirati. No zna se da Vlada planira zabraniti rad većinu nedjelja, a tada bi smjele raditi samo pekarnice, benzinske postaje i kiosci, a vjerojatno i trgovine na kolodvorima. Kako je potvrdio Milić, već ovoga tjedna održat će se prvi sastanci na tu temu, no ne s poslodavcima nego sa sindikatima, a s poslodavcima bi se trebalo razgovarati nakon toga. 

- Konačan prijedlog te određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja se još definira te će vlada o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima. Resorni ministri Aladrović i Ćorić sastat će se ovaj tjedan s predstavnicima SSSH-a i Sindikata trgovine po toj temi, a održavat ćemo i dijalog s poslodavcima - rekao je Milić. 

Sve je ispred Vlade komentirao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović koji je potvrdio kako se već danas sastaje sa sindikatima. 

- Naš generalni stav je da nedjelja bude neradna. Uz taj civilizacijski stav trebamo naći kompromis, prijedlog vlade će da dio nedjelja bude radni, ali većina nedjelja bit će neradna - rekao je Aladrović.

Komentirao je i nedavnu odluku Ustavnog suda koji je osporio odluku Stožera o privremenoj zabrani rada nedjeljom zbog epidemije koronavirusa. 

- Imali smo povijest s Ustavnim sudom, ali vjerujemo da ćemo naći optimum, da sv budu zadovoljeni. Ovu posljednju odluku Ustavnog suda ne dovodimo u korelaciju - rekao je Aladrović

 Ustavni sud je, odlučujući o mjerama koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio uslijed epidemije koronavirusa, jedino privremenu zabranu rada nedjeljom proglasio protuustavnom.

- Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana, nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti - navode u priopćenju.

Ustavni je sud i ranije dva puta rušio zakonske zabrane rada nedjeljom. 

- A to će onda, uvažavajući i neke ranije odluke Ustavnog suda vezane uz neradnu nedjelju, a da podsjetim hrvatsku javnost - Ustavni sud je već dva puta ukidao zabrane rada nedjeljom koje su bile definirane zakonom o trgovini - i biti uz ta ranija stajališta nekakva potencijalna smjernica zakonodavcu ako bi se odlučio za drugačiju regulaciju zabrane rada nedjeljom, da ne ponovi greške u koje se on doveo u ranijim situacijama, kako kroz ova dva zakonska rješenja, tako i kroz odluku koju je donio SCZ - podsjetio je nakon prošlotjedne odluke Ustavnog suda ustavni stručnjak Mato Palić s Pravnog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

Vaša reakcija na temu