Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Za namještanje natječaja primili mito od 5,4 milijuna kuna

Za namještanje natječaja primili mito od 5,4 milijuna kuna

USKOK-u je podnijeta kaznena prijava

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad petoricom hrvatskih državljana (1960., 1969., 1976., 1961. i 1968.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela davanja mita, primanja mita, nezakonitog pogodovanja te pomaganja i poticanja u nezakonitom pogodovanju.

Utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su osumnjičeni, koji su već ranije prijavljivani, počinili kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije, a u vrijeme počinjenja kaznenih djela nalazili su se u svojstvu: prvoosumnjičeni (1960.) je bio osnivač i stvarni voditelj poslovanja trgovačkog društva, drugoosumnjičeni (1969.) je bio predsjednika Uprave jednog trgovačkog društva, trećeosumnjičeni (1976.) direktor sektora nadležnog za sigurnost u trgovačkom društvu,  četvrtoosumnjičeni (1961.) direktor sektora transporta sirovine u trgovačkom društvu i petoosumnjičeni (1968.) osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva. 

'Postoji osnovana sumnja u namještanje natječaja naručitelja, odnosno trgovačkog društva u kojem se drugoosumnjičeni nalazio u svojstvu predsjednika Uprave, a treće i četvrtoosumnjičeni kao direktori sektora, u razdoblju od srpnja 2019. do rujna 2020. godine, prilagođavanjem natječajne dokumentacije trgovačkom društvu kojem je osnivač i stvarni voditelj poslovanja prvoosumnjičeni čime je njegovom trgovačkom društvu, i njegovim poslovnim partnerima, među kojima i petoosumnjičenom i njegovom trgovačkom društvu, osigurana prednost u procesima nabave za izbor izvođača radova vrijednih 64.465.191,50 kuna. Pri tome je prvoosumnjičeni dao mito drugo, treće i četvrtoosumnjičenom da unutar i izvan granica svoje ovlasti obave drugu radnju koju ne bi smjeli obaviti čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od  7.350.000,00 kuna', priopćili su iz MUP-a. 

Također je utvrđeno da je petoosumnjičeni potaknuo četvrtoosumnjičenog da kao odgovorna osoba pogoduje jednom od gospodarskih subjekata prilagođavanjem javne nabave te je tako trgovačkom društvu kojem je petoosumnjičeni osnivač i odgovorna osoba dodijeljena nabava IT usluga vrijednosti 5.860.000,00 kuna, a kojih je investitor trgovačko društvo u kojem se četvrtoosumnjičeni nalazio u svojstvu direktora sektora nadležnog za transport. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Vaša reakcija na temu