Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr.com ZAGREB SE GUŠI Zrak je jako loš, djeca ne bi trebala biti vani

ZAGREB SE GUŠI Zrak je jako loš, djeca ne bi trebala biti vani

Danas su zabilježeni novi alarmantni podaci

Jutros su objavljeni novi rezultati mjerenja zagađenja zraka u Zagrebu koji pokazuju alarmantne podatke. Prema njima, zrak je u Novom Zagrebu opasan, a njegova je kvaliteta u kategoriji - vrlo loše. Koncentracija čestica PM10 koje već danima zagađuju zrak u Zagrebu je 110,54 µg/m3-. Pokazala je to mjerna stanica u zagrebačkom naselju Dugave. 

Mjerna stanica Zagreb-1 na Vukovarskoj ulici tako je pokazala koncentraciju onečišćujućih tvari od 81,98 µg/m3, što znači da je indeks kvaliteta zraka u kategoriji - loše. Lošu kvalitetu zraka pokazuje i mjerna stanica Zagreb-2 kod okretišta Dubrava, no tamo je koncentracija onečišćujuće tvari nešto manja i iznosi 49,46 µg/m3. 

Zrak je u Zagrebu zagađen već danima, a najveće zagađenje pokazivala je mjerna stanica u Dugavama. Nakon što je danima pokazivala vrlo lošu kvalitetu zraka, tek su jučer vrijednosti pale ispod te razine. No danas su zabilježeni novi alarmantni podaci, piše Index.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava. Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.

Također, savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza, izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica kao i izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Vaša reakcija na temu