Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Žene SDP-a: Pravo na prekid trudnoće u Hrvatskoj je izigrano, u KBC-u Split 29 od 30 ginekologa je pod prizivom savjesti!

Žene SDP-a: Pravo na prekid trudnoće u Hrvatskoj je izigrano, u KBC-u Split 29 od 30 ginekologa je pod prizivom savjesti!

Bolnicama je na taj način dana autonomija kod donošenja odluke hoće li izvoditi pobačaje

Prema dostupnim službenim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj pobačaja na zahtjev žene u Republici Hrvatskoj u konstantnom je padu. U 2017. godini je ukupno izvedeno 2416 pobačaja na zahtjev, dok je pet godina ranije bilo za oko 1000 više. U 50% slučajeva radi se o ženama u dobnoj skupini 30-39 godina te ih je gotovo polovica u braku. Oko 70% njih već su majke jedno, dvoje ili troje djece. Iz toga je vidljivo da se žene u Hrvatskoj na pobačaj odlučuju zbog financijske nemogućnosti podizanja još jednog djeteta, - istaknula je Maja Sporiš, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske.

Prekid trudnoće je u Hrvatskoj u zakonskom smislu na snazi, no to pravo je izigrano primjenom instituta priziva savjesti. Zakonom o liječništvu, primjerice, uveden je institut priziva savjesti kojim se namjera kršenja prava žene na pobačaj pokušava zamaskirati pozivanjem na ljudska prava liječnika, poručili su iz SDP-a.

- U pojedinim bolnicama taj institut koriste svi ginekolozi te u velikom broju bolnica iz toga razloga pobačaj nije omogućen, upozoravaju. Primjerice, u KBC-u Split od 30 ginekologa, 29 je pod prizivom savjesti. Samo u KBC-u Rijeka ni jedan ginekolog, anesteziolog ili drugi specijalist nije pod prizivom savjesti. Naime, bolnicama je na takav način dana autonomija kod donošenja odluke hoće li izvoditi pobačaje - naglasila je predsjednica splitskog Foruma žena, Ana Lovrić.

Nakon 26 godina, 2017. godine, Ustavni sud donosi odluku kojom obvezuje vladajuće da do veljače 2019. godine donesu novi zakon koji regulira pitanje prekida trudnoće. No, to se nije dogodilo, a vladajući nisu utvrdili novi rok za donošenje propisa.

- Osim osnivanja radne skupine koja ima zadaću izvršiti analizu međunarodnog zakonodavstva u tom području, od čega je prošlo više mjeseci, ministar zdravstva nije učinio nijedan napor da krene u izradu novog zakona. Ono što posebno želimo naglasiti je sljedeće: kada je usluga koju trebaju samo žene u nekom društvu nedostupna, onda to predstavlja izravnu diskriminaciju - dodala je Lovrić.

- Zahtjevi SDP-a sadržani su u našem Prijedlogu Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće i sljedeći su: pobačaj mora biti dostupan u svim bolnicama koje imaju odjele ginekologije i porodništva i svaka od tih bolnica mora imati dovoljan broj liječnika koji nisu pod institutom priziva savjesti. Jednako tako u ljekarni mora biti dostupan ljekarnik koji nije pod prizivom savjesti. Rok za izvođenje pobačaja na zahtjev produžen je s dosadašnjih 10 na 12 tjedana gestacijske dobi.  Pobačaj kao i kontracepcija moraju biti besplatni u javnim zdravstvenim ustanovama, dok bi se plaćali samo u privatnim ginekološkim klinikama koje imaju dopusnicu. Današnja praksa visokih cijena koje variraju od 1800 do 3500 kn mnogim ženama čini pobačaj nedostupnim mnogim ženama osobito ako imamo u vidu da se žene na pobačaj odlučuju iz socijalnih razloga. Osobiti naglasak u Prijedlogu zakona pridajemo edukaciji mladih o spolno odgovornom ponašanju koja mora biti uvrštena u obrazovne kurikule. Prijedlogom su propisane visoke novčane kazne za prekršitelje zakona - poručili su iz SDP-a

Vaša reakcija na temu