Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com ŽENE ŽRTVE NASILJA Nekima noćne more počinju tek kada se probude...

ŽENE ŽRTVE NASILJA Nekima noćne more počinju tek kada se probude...

B.a.B.e. žele unaprijediti postojeći sistem podrške ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama 25. studenoga, ovih su dana širom Hrvatske osvanuli plakati, a na televizijskim postajama uskoro kreće emitiranje spotova koji javnost upozoravaju na problem rodno uvjetovanog nasilja te upućuju žrtve te njima bliske osobe na telefonske linije na kojima mogu potražiti pomoć za sebe i druge. Riječ je o kampanji udruge B.a.B.e. koja je realizirana u sklopu projekta HELPLINE kojeg B.a.B.e. provode u partnerstvu s Policijskom akademijom, Pravosudnom akademijom, Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH, slovačkim Institutom za rad i obiteljska istraživanja te uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Projekt je financiran iz Rights, Equality and Citizenship programa Europske unije, a sufinanciraju ga Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH. 

Pod naslovom 'Nekima noćne more počinju kada se probude…', B.a.B.e. žele unaprijediti postojeći sistem podrške ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja osiguravajući akumuliranje primjera dobre prakse, održiva rješenja u skladu s relevantnim EU direktivama, povećavajući kapacitete volontera/ki i eksperata/kinja koji/e su u kontaktu sa ženama žrtvama nasilja i promovirajući međusektorsku suradnju. U kampanji je sudjelovala i zagrebačka glumica Ivana Boban koja je glumom uspjela uvjerljivo dočarati mučnu svakodnevicu mnogih žena čiji dani počinju fizičkom i psihičkom torturom partnera.

- Cilj kampanje je senzibilizirati građanke i građane o problemu rodno uvjetovanog nasilja, potaknuti ih da prijave nasilje bilo da su žrtva ili njoj bliska osoba, svjedokinja ili svjedok te zatraže pomoć. Također, cilj je i promovirati telefonske linije na kojima žrtve mogu potražiti pomoć, neovisno jesu li nasilje prethodno prijavile policiji. Naposljetku, želimo utjecati na promjenu stavova opće populacije. Vjerujemo kako će promidžba ovih telefonskih linija dovesti do većeg broja prijava rodno uvjetovanog nasilja najviše zbog osnaživanja žena putem predmetnih linija od strane stručnih osoba, ali i volontera i volonterki specijaliziranih za komunikaciju sa ženama žrtvama nasilja - rekla je o kampanji Petra Kontić, voditeljica programa Rodna ravnopravnost u udruzi B. a. B.e. te koordinatorica projekta.

Glumica Ivana Boban koja je volonterski sudjelovala u kampanji poručila je kako joj je drago da je svojim glumačkim angažmanom pomogla da se žene i potencijalne svjedoke osnaži i uvjeri da nazovu telefonske brojeve na kojima mogu pronaći pomoć. 

- Kao društvo, ali i kao pojedinka, moram dati sve od sebe da te žene ne pomisle da su same sa svojim zlostavljačima. Svi moramo pomoći jer iz dana u dan slušamo tragične priče žena za koje je bilo prekasno - poručila je. 


Vaša reakcija na temu