Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Steve Bidmead from Pixabay ZLATNA GROZNICA U HRVATSKOJ Građanin kupio poluge u vrijednosti od 30 milijuna kuna

ZLATNA GROZNICA U HRVATSKOJ Građanin kupio poluge u vrijednosti od 30 milijuna kuna

Brza i relativno sigurna investicija

Franz Jozef najpopularniji je Austrijanac u Hrvatskoj. Za vrijeme Austrougarske Hrvati ga baš nisu voljeli, ali danas za njegovim zlatnikom luduju. Mali zlatnik košta 250 eura, veliki 900 i za oba je enormna potražnja.

'Najpopularniji su mali zlatnici Franza Josepha, a osim toga kupuju se poluge 50 grama, 100 grama, jedne unce i ostale poluge vrijednosti od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna', govori Josip Kokanović, stručnjak za zlato, za RTL.

Potražnja za investicijskim zlatnom, na koje nema poreza ni davanja, u godinu dana duplo je porasla. 2021. u Hrvatskoj je prodano milijardu kuna zlata, 2022. dvije milijarde. Kupovalo se na veliko i malo, ukupno 5 tona.

Rekorder zlatne groznice je neimenovani ulagač koji je kupio 60 ovakvih zlatnih poluga ukupne vrijednosti od 30 milijuna kuna

Popularnost zlata kao investicije pune je jasnija kada se pretoči u brojke. Prosječno je u posljednjih 20 godina zlato godišnje raslo za 8%, u dva desetljeća za čak 400 posto. Najviše - u vrijeme velikih kriza.

'S obzirom na to da svijet ulazi u turbulentno razdoblje, a cijena zlata ima tendenciju više rasti u nesigurnim vremenima, vjerojatno će u idućih 20 godina cijena rasti više od tih 8 posto', kazuje Kokanović.

'Zlato je uvijek popularno u vrijeme inflacije. To je tako što čuva vrijednost novcu', kazuje Petar Vušković, ekonomski analitičar za zlato.

No, upozorava da zlato ima i drugu stranu medalje. Na njemu nema ni kamata ni dividendi. Generalno, oni koji vole manje i sigurnije prinose ulažu zlato, a oni skloniji riziku, u dionice i slično.

'Zlato ima svoje prednosti. Ako uložite u zlatnike, vi možete svoju imovinu učiniti vrlo brzo likvidnom za razliku od investicija u nekretninu', dodaje Vušković.

Zlato je brza i relativno sigurna investicija, ali ne i jedina.

Puno je načina da se oplodi novac, ali zlato je trenutno jedan od najpopularnijih. U vrijeme inflacija i kriza - svi vole novac imati uz sebe. Poluge i zlatnici - već su generacijama idealno rješenje.

Vaša reakcija na temu