Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Znanstveni skup 'Hrvatska dekomunizacija i protukomunistički otpor' u Zagrebu i Splitu

Znanstveni skup 'Hrvatska dekomunizacija i protukomunistički otpor' u Zagrebu i Splitu

Ulaz je slobodan

Znanstveni skup 'Hrvatska dekomunizacija i protukomunistički otpor' održat će se početkom listopada u zajedničkoj organizaciji udruga Hrvatska družba povjesničara Dr. Rudolf Horvat iz Zagreba, Središte HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH iz Mostara, Kanadsko-hrvatsko akademsko društvo iz Toronta i Ogranak Matice hrvatske u Splitu.

Prvi dan Znanstvenog skupa najavljen je za srijedu 2. listopada 2024. u Zagrebu u dvorani HKD Napredak (Bogovićeva 1) s početkom u 17.30 sati.

Najavljeni sudionici toga dana su Tomislav Sunić, Blanka Matković, Stipo Pilić, Vedran Petrović, Anita Martinac, Damir Borovčak, Pero Šola i Wollfy Krašić, koji će se predstaviti s aktualnim i važnim temama govoreći o hrvatskoj baštini u kontekstu dekomunizacije, otvaranju arhiva, najnovijim istraživanja suvremene povijesti, kulturi sjećanja s osvrtom na Groblje mira u Mostaru, te stratištima Macelj i Jazovka.

Sljedećeg dana,  3. listopada, u Splitu u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Splitu (Marmontova I/II) s početkom u 18.30 nastavit će se znanstveni skup na kojem će govoriti Snježana Šetka, Blanka Matković, Zlatko Begonja, Damir Borovčak, Dragica Zeljko Selak, Zlatko Ževrnja, Draženko Samardžić i Ivan Turudić. Drugoga dana teme će se proširiti i na jugokomunizam u Hrvatskoj, komemoriranje žrtava Drugog svjetskog rata na primjeru općine Dugopolje, Dakse i drugih lokacija, pa do kulture sjećanja s naglaskom na Domovinski rat.

Više o pojedinačnim temama nalazi se u pozivnici i programskoj knjižici.

Uz najavljeni trosatni program na svakoj navedenoj lokaciji organizatori su osigurali veći broj mjesta za sve zainteresirane koji će na kraju

programa biti u prilici postavljati pitanja, a ulaz je slobodan.

Vaša reakcija na temu