Foto: HRT Žustra rasprava u Otvorenom o eurpskom novcu

Žustra rasprava u Otvorenom o eurpskom novcu

Koliki će biti omjer bespovratnih sredstava i zajmova, a ključno pitanje je i koji će biti uvjeti

50 milijardi eura vrijedan je Fond za oporavak Europske unije od posljedica krize izazvane koronavirusom. Deset milijardi eura rezervirano je za Hrvatsku.

Vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski u večerašnjem Otvorenom rekao je da očekuje žestoku bitku jer ima puno nepoznanica - koliki će biti omjer bespovratnih sredstava i zajmova, a ključno pitanje je i koji će biti uvjeti.

- Za Italiju se predviđa 80 mlrd eura, a znamo da ona godinama ima problema sa strukturom gospodarstva, niskim rastom, korupcijom i klijentelizmom. I teško da će njemački i nizozemski porezni obveznici bez određenih klauzula dati taj novac. Ispregovarat će se uvjeti i moramo vidjeti koji su to uvjeti, rekao je.

Istaknuo je da će bremenita biti i distribucijska kvota, kako će se taj novac podijeliti među državama. To su tri bojišnice na kojima će se odvijati bitka, rekao je.

- Dodatno, imate višestruke veto točke koje morate zadovoljiti. Mora proći EU vijeće, EU parlament, a za dio koji se tiče garancije morate imati dopuštenje 27 nacionalnih parlamenta.

Ministar Marko Pavić rekao je kako tu ne bi trebalo biti zapinjanja.

- Kada smo donosili mjere za gospodarstvo stali smo iza hrvatskog gospodarstva, 550.000 ljudi koristilo je mjere, 9.6 posto BDP stavili samo iza gospodarstva znajući da dolazi ovako izdašan program oporavka. U to smo bili uključeni i svatko tko kaže da je hrvatsko predsjedanje samo rotacija, sad se vidi uspjeh predsjedanja.

SDP-ovac Joško Klisović rekao je kako je ovo dobra vijest za Hrvatsku i da novac treba upotrijebiti za reforme koje slijede.

- Mislim da hrvatski građani ne smiju dati HDZ-u da upravlja tim novcem, jer je to stranka koja ima korupcijsku aferu na sudu. To je stranka gdje je 15 ministara otišao zbog sumnje u korupciju. Hrvatska ne smije pretočiti novac u džepove političara već onima kojim treba, a to su gospodarstvenici.

Uslijedila je žustra prepirka ministra Pavića i Klisovića pa je teško bilo pratiti raspravu.

Situaciju je primirio Kotarski koji je rekao da je Hrvatska na samom začelju što se tiče ispunjavanja preporuka Europske komisije. 

- Pedeset posto nismo ispunili ili smo vrlo malo ispunili, a to je vrijeme i vlade Zorana Milanovića i premijera Plenkovića vrlo malo. Isplaćeni novci su važniji nego ugovoreni, rekao je, te dodao da moramo provoditi više reformi koje sugerira Europska komisija zbog dobrobiti nas i naše djece. 

Ministar Pavić rekao je da će se za Fond oporavka napraviti individualiziran pristup za svaku zemlju, te da će se povezati reforme sa samim isplatama. Istaknuo je i da se Hrvatska tu značajno poboljšala od 2016. godine.

Klisović je u Otvorenom rekao da će novac ići za najugroženiji sektor, a to je u Hrvatskoj turizam i da sve mora biti u kontekstu održivog razvoja, politike koja stimulira održivi razvoj iz kojeg stoji Europska komisija.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(66377, "");
Pregledaj komentare
29