Dalmacija Ultra Trail održat će se u subotu

Dalmacija Ultra Trail održat će se u subotu

Ove godine utrka ide u nešto skromnijem obliku


Dalmacija Ultra Trail, međunarodna trail utrka održat će se 17. listopada, a centralno mjesto događanja je grad Omiš. U sklopu manifestacije održat će se dvije utrke Sea DUT, sa startom iz Makarske dužine 56 km i Ethno DUT, sa startom iz Dugog Rata dužine 18 km.

- Ove godine, zbog svima znane situacije, međunarodna utrka Dalmacija Ultra Trail ide u nešto skromnijem obliku. Kako na najdužoj utrci, Mountain DUT, dugoj 120 km većinom sudjeluju strani natjecatelji, a sama utrka zahtjeva jako veliku logističku potporu i velik broj volontera pa smo je ove godine odlučili otkazati. Za ostale dvije utrke dobivene su suglasnosti svih stožera civilne zaštite na područjima održavanja utrka i možemo potvrditi da će Sea DUT, utrka duga 56,5 km i Ethno DUT dug 18 km održati 17. listopada - poručuju organizatori.

Sea Dut, starta iz Makarske u 8 sati s makarske Rive, prolazi preko Osejave, kroz Tučepe, te se preko Kotišine penje na obronke Biokova, zatim preko Brela spušta na Vruju do Piska odakle se penje na Omišku Dinaru da bi nakon 56,5 km završila u Omišu. Na ovoj utrci koja je ujedno i Prvenstvo Republike Hrvatske u trailu natjecatelji će osim 56 km svladati i 3010 metara akumulirane visinske razlike.

Kraća utrka, Ethno dut, duga je 18 km, starta u 13 sati iz Dugog Rata i penje se preko Poljičke kose do sela poljičkog zaleđa, te se preko predjela Lisičine starim putem kojim su se nekada služili poljički težaci, spušta u Omiš.

Centralno mjesta događanja je grad Omiš, među treking i trail populacijom, poznat je kao 'kolijevka hrvatskog trekinga'. Organizatori ovom utrkom, za koju se očišćeni kilometri staza i davno zaboravljenih puteva koja su nekada služila kao jedina komunikacija između dalmatinskih sela, želi predstaviti ovo područje kao idealno za sve oblike aktivnog turizma.

Lanjskih godina broj sudionika na ovoj manifestaciji približio se brojci 1000, među kojima su bili natjecatelji iz preko 40 zemalja sa svih kontinenata, međutim zbog epidemioloških mjera ove godine taj je broj očekivano manji. Usprkos manjem broju, organizator se nada dobroj utrci i poziva lokalne stanovnike da pozdrave natjecatelje, podrže ih, te nas predstave kao dobre domaćine. Također mole da se ne uklanjaju trakice kojima su staze označene jer nakon zadnjeg natjecatelja stazama prolaze volonteri koji ih uklanjaju i nikakav trag prolaska utrke neće ostati u prirodi.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(77505, "");
Pregledaj komentare