Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PRIČE IZ DALMACIJE: Silići imaju vratare za Hajduk i Dugopolje!

PRIČE IZ DALMACIJE: Silići imaju vratare za Hajduk i Dugopolje!

Dicmo nema nogometni klub, ali ima talentirane čuvare mreže

Priča mladog Tonija Silića zaslužila je pažnju još jesenas. Vratar rođen 2004. godine debitirao je pa branio još nekoliko utakmica za Hajdukove juniore, iako je tek ulazni kadet.

U isto vrijeme je njegov brat Josip Silić, rođen u prosincu 1999. godine, dočekao priliku u seniorima Dugopolja u 2. HNL. Postao je tamo prvi vratar i nakon samo pet utakmica ponio kapetansku traku.

Tragom ove priče stigli smo do Dicma, najvećeg sela na ovim prostorima koje nema nogometni klub. Njihov otac Damir Silić dobro je poznato vratarsko ime širom Dalmacije, ali odrastao je u sasvim drugačijim okolnostima:

- Otišao sam u Junaka braniti Drugu ligu sa 20 godina, iako dana vratarske škole nisam imao iza sebe. Poznavali su me s malog nogometa, a nakon što im je prvi vratar slomio ruku, doveli su me u Sinj. Tako je počela moja karijera u velikom balunu - priča Damir.


Taj dio je zanimljiv iz još jednog razloga:

- Druga liga je bila izrazito jaka, a neko vrijeme smo se na golu Junaka mijenjali Ivica Roguljić i ja, da bi mi kasnije Roga bio i trener. Zanimljivo je to da je on trenirao mene, zatim mog starijeg sina u Dugopolju, a sada radi i s juniorima Hajduka, gdje je moj mlađi sin. Još davno, početkom devedesetih, govorio sam da se radi o iznimno studioznom treneru, a vrijeme je te moje riječi potvrdilo - kaže Silić, koji je kasnije branio još za Mladost Proložac, Uskok, Dugopolje i Hrvace.

Cijela priča vratara Cetinske krajine je dosta zanimljiva. Nakon braće Runje, eto i vrlo talentiranih Silića. Upravo Zlatko Runje vodi glavnu riječ po pitanju razvoja mladih vratara na Poljudu.

Toni i Josip počeli su u Dugopolju...

- Tonija su zapazili iz Hajduka nakon samo jedne sezone branjenja u ligi početnika na Karepovcu. Zapeo je za oko profesoru Zdravku Mariću, a na Poljud ga je doveo trener Milenko Bikić. Josip je dijete Dugopolja, tamo je prošao sve kategorije, samo je jednu polusezonu branio za kadete Adriatica, u vrijeme kada su igrali 1. HNL. Imao je sreće što mu je u Dugopolju trener bio Ivica Balić, otac nekadašnjeg prvotimca 'bijelih' Andrije, koji ga je doslovce obožavao. Kasnije ga je trenirao Hrvoje Sunara, bilo mi je žao kad je on otišao iz Dugopolja.

Treneri standardno 'teško žive', ali nije lako ni roditeljima...

- Ma kakvi lako. Proživljavam svaku njihovu intervenciju. Pogotovo nije bilo jednostavno u zadnje vrijeme, kada su obojica bili standardni jer je stariji počeo braniti za Dugopolje. Inače na Poljudu Mate Mišević i ja skupa proživljavamo sve obrane naše djece. Njegov sin Luigi je 2004. godište, kao i moj, ali zajedno smo od prvog dana, zbližili smo se, navijamo jedni za druge.   

Sezonu koja je trebala biti za pamćenje, Silićima je djelomično pokvario koronavirus. Sva natjecanja su stala, pa su morali krenuti s individualnim treninzima. U kući u Dicmu su napravili i teretanu sa zanimljivim dekorom na zidu.


Toni i Josip paze na svaki detalj. Za razliku od oca koji nije imao od koga učiti, oni su u režimu vratarskih treninga od najranijih dana. Na pitanje o vratarskim uzorima uglas kažu:

- Alisson Becker! Čuvar mreže Liverpoola je daleko najbolji.

Iza njega bi Josip stavio Huga Llorisa i Martina Dubravku, a Toni Ter Stegena i Jana Oblaka.


Nismo ih dalje previše zapitkivali. Sportski direktor Dugopolja Mario Smodlaka bi 'ruku u vatru' stavio da će stariji Josip biti top-vratar, a o talentu mlađeg Tonija najbolje govori činjenica što je tako rano priključen juniorima 'bijelih'.

U vrijeme dok seniori Dugopolja i juniori Hajduka još ne treniraju, braća zajedno vježbaju doma u Dicmu i na stadionu u Dugopolju. Obojica jedva čekaju da im koronavirus dozvoli povratak službenim utakmicama, te da nastave pričati svoju nogometnu priču tamo gdje im je i najdraže - na terenu.

Vaša reakcija na temu