Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash BIDENOVA REZIDENCIJA Bijelu kuću svrstavaju među najraskošnije na svijetu, evo što sve krije

BIDENOVA REZIDENCIJA Bijelu kuću svrstavaju među najraskošnije na svijetu, evo što sve krije

John Adams prvi je predsjednik koji se uselio ondje

White House ili u prijevodu Bijela kuća gotovo je svima poznata kao rezidencija predsjednika SAD-a u Washingtonu, a mnogi je svrstavaju među najljepše i najraskošnije građevine na svijetu. Sada kada je postala novi Bidenov dom, posebno je pod reflektorima javnosti. 

O raskoši govore činjenice, objavljene na njenim službenim stranicama, da se ondje nalaze 132 sobe, 35 kupaonica, 412 vrata, 147 prozora, 28 kamina, 8 stubišta i 3 lifta. Kuhinja Bijele kuće može poslužiti ručak ili večeru za čak 140 gostiju, a domjenak za njih više od 1000. 

Projektirao ju je irski arhitekt James Hoban, a u odabiru lokacije sudjelovao je George Washington iako nikad u njoj nije živio. John Adams prvi je predsjednik koji se uselio ondje, i to 1. studenog 1800. 

Prethodno se ova građevina drugačije nazivala. Bila je poznata kao Predsjednička palača, Predsjednička kuća i sl. Današnje ime dobiva 1901. godine, a duguje ga predsjedniku Theodoreu Rooseveltu.

Istaknimo i da se radi o jedinoj predsjedničkoj rezidenciji u svijetu kojoj posjetitelji imaju pristup. K tome, ulaz je besplatan. 

Vaša reakcija na temu