Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAVOR MATIJEVIĆ: Moramo rješavati stambeno pitanje Splićana, gradimo POS-ove stanove

DAVOR MATIJEVIĆ: Moramo rješavati stambeno pitanje Splićana, gradimo POS-ove stanove

'Nerealiziranje poticane stanogradnje je produkt utjecaja građevinskog lobija'

Davor Matijević, kandidat SDP-a za splitskog gradonačelnika, poručio je da gradska uprava mora preuzeti brigu o stambenoj gradnji.

- U deset godina Split je izgubio 10.100 stanovnika dok su istovremeno rasli gradovi iz naše okoline poput Solina, Podstrane, Kaštela i drugih. Nestao je jedan kvart veličine Trstenika, a to je produkt rasta cijena nekretnina. Stanovi u Splitu su postali preskupi, postali su nedostupni za mlade obitelji i oni svoje 'kvadrate', u okolnim gradovima - kazao je.

Kad već država ne razvija poticanu stanogradnju u gradu, ustvrdio je, splitska uprava mora uskočiti i preuzeti brigu o svojim stanovnicima.

- Splitu nedostaje barem tisuću stanova za dugotrajni najam i toliko POS-ovih stanova za prodaju po cijeni od 1350 eura za kvadrat. Kao gradski vijećnik sam predložio pet lokacija za gradnju novih POS-ovih stanova, Ravne njive, Brda, Kila, Žnjan te Šine, ali se ništa nije poduzelo po tom pitanju - istaknuo je.

Zaključio je i da se u Splitu POS nije realizirao u posljednje desetljeće godina kao produkt utjecaja građevinskog lobija. 

- Cijena od 4000 eura po kvadratu i to na periferiji grada je nedostižna za mnoge mlade obitelji koje si to ne mogu priuštiti - podvukao je Matijević.

Da Banovina nema sluha za najpotrebitije, smatra i Edin Nurkić, predsjednik splitske Koordinacije nacionalnih manjina, ujedno kandidat za Vijeće na SDP-ovoj listi. 

- Grad je u protekloj godini imao 176 zahtjeva za socijalnim stanovima, a nije dodijelio niti jedan - obrazložio je Nurkić tezu o socijalnoj neosjetljivosti prethodne vlasti. 

Matijeviću je podršku dao i Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice.

Vaša reakcija na temu