Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MPUGDI DRŽAVA PRODAJE DJEČJE SELO U PROMAJNI Lani nije uspjela

DRŽAVA PRODAJE DJEČJE SELO U PROMAJNI Lani nije uspjela

Za nekadašnje lječilište traži 188 milijuna kuna

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine oglasilo je dvije najvrjednije prodaje državnih nekretnina koje su predviđene za ovu godinu – Dječjeg sela u Promajni na Makarskoj rivijeri i 307 tisuća četvornih metara parcele Mačjak – Šumljak kod Lukorana na južnoj strani otoka Ugljana, za koje traži ukupno 188 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

Dječje selo nuđeno je već lani, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa, a premda je u planu Ministarstva o raspolaganju državnom imovinom u 2021. bilo predviđeno spuštanje cijene za oko 2 milijuna kuna, istaknut je isti početni iznos od 108,4 milijuna kuna.

Očito je procjena da će za 68 tisuća četvornih metara zemljišta, velikim dijelom šumskog, na kojem se nalaze devastirani objekti nekadašnjeg lječilišta biti interesa. Nekretnina se najvećim dijelom prostire unutar granica izdvojenog građevinskog područja izvan naselja Promajna, za koje je u planu urbana preobrazba u gospodarske i ugostiteljsko turističke namjene, a manjim dijelom nalazi se unutar planirane zone sportsko-rekreacijske namjene.

U natječaju se navodi kako je planski kapacitet turističke zone 800 kreveta, a postojeće objekte u kojima su nakon korištenja kao lječilišta do 2006. boravile izbjeglice, moguće je rekonstruirati ili srušiti i izgraditi nove, u kojima će se pružati usluga visokog nivoa.

Nekretnina Mačjak – Šumljak kod Lukorana nudi se po početnoj cijeni od 79,8 milijuna kuna, a nalazi se unutar područja za razvoj i uređenje prostora izvan naselja, za ugostiteljsko-turističke namjene, i to najvećim dijelom zone hotela-T1 i zone turističko naselje – T2, a manjim dijelom je unutar zone zaštitnih zelenih površina, te sporta i rekreacije, zone lungomare i turističkog naselja bez smještajnih kapaciteta, infrastrukturnih sustava zone privez/kopneni dio – LI.

Ponude za ovu nekretninu prikuplja se do 15. rujna, a za Dječje selo do 20. rujna. Razmatrat će se samo ponude hrvatskih i tvrtki s područja Europskog gospodarskog prostora, dok se za fizičke osobe ostavlja mogućnost sudjelovanja i za državljane zemalja s kojima Hrvatska ima ugovor o reciprocitet u stjecanja nekretnina.

Vaša reakcija na temu