Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Evo tko su dobitinci ovogodišnje Graditeljske nagrade CEMEX u Hrvatskoj

Evo tko su dobitinci ovogodišnje Graditeljske nagrade CEMEX u Hrvatskoj

Tri će se hrvatska građevinska projekti natjecati za nagrade na međunarodnom 30. jubilarnom izdanju ove svjetski poznate nagrade

Tri pobjednika lokalnog prednatjecanja predstavljat će hrvatska građevinska dostignuća u posljednje tri godine na globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX koja će se održati u studenom u Meksiku.

Nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije bolesti covid-19, ove će se godine održati 30. jubilarna međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX (CEMEX Building Award), a hrvatski će predstavnici na njoj sudjelovati dvanaesti put. Najuspješnija hrvatska arhitektonska i građevinska dostignuća natjecat će se u dvije glavne kategorije, kategoriji Infrastrukturnih građevina i kategoriji Javnih i poslovnih građevina, dok svog predstavnika Hrvatska ima i u natjecanju za posebne nagrade, one za održivu gradnju i posebnu društvenu vrijednost.

Neovisni stručni Odbor nagrade koji čine mr. sc. Petra Škevin, d.i.a., potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, prof. dr. sc. Alen Harapin, d.i.g., prodekan za tehnologiju, infrastrukturu i konkurentnost Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu i Daša Gazde, d.i.a., predsjednica Društva arhitekata Splita, odabrao je sljedeća tri projekta za natjecanje na međunarodnoj razini:

- Projekt poslovne zgrade Castua Pentagon, Kastav, nacionalni pobjednik u kategoriji Javne i poslovne građevine 

- Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split, nacionalni pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine

- Projekt Nove gradske stube, Ploče, dobitnik posebnih nagrada za Održivu gradnju te Društvenu vrijednost-

'Prvi dojam koji putnici dobivaju o destinaciji je njena zračna luka, a nova zgrada Zračne luke Split vrlo je transparentna i osmišljena upravo tako da iz svake točke gledanja asocira na let. Svaki prostor kroz koji putnici prođu nudi im novi doživljaj, novi trenutak koji mogu pogledati, fotografirati ili prokomentirati, a da pri tom neprekidno imaju kontakt s okolišem - s morem, Trogirom, Kaštelima, Splitom i u pozadini s Kozjakom. Putnike to na najbolji mogući način uvodi u ono što ih tek čeka pri dolasku u srce Dalmacije', rekao je Ivan Vulić, jedan od autora arhitektonskog rješenja putničkog terminala Zračne luke Split.

'Graditeljsku nagradu CEMEX vidimo kao našu priliku za promicanje i nagrađivanje talenta, kreativnosti i inovacije u arhitekturi i graditeljstvu, ali i poticanje upotrebe tehnologija i rješenja koja jamče visoku održivost u gradnji, poput betona. Nadam se da će se naši predstavnici i ove godine, kao i u brojnim ranijim prigodama, izdvojiti iz svjetske konkurencije i pokazati snagu i ideje hrvatskog graditeljstva', rekao je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan 'Ideje koje grade život'. Tvrtka prepoznaje one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti. Svi nacionalni pobjednici bit će predstavljeni na službenoj stranici nagrade: https://premioobrascemex.com/

Vaša reakcija na temu