Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hans Linde from Pixabay Evo zašto travnjaci s djetelinom postaju sve popularniji među vlasnicima kuća

Evo zašto travnjaci s djetelinom postaju sve popularniji među vlasnicima kuća

No, nisu sve iste

Čini se da te zelene površine ispred kuća nikada nisu izašle iz mode - sve do nedavno. Travnjaci su nedvojbeno zahtjevni za održavanje, što može djelomično objasniti zašto su pali u nemilost posljednjih godina.

Među travnjacima bez trave kod vlasnika kuća, travnjaci s djetelinom trenutno osvajaju društvene mreže, piše Jutarnji list.

Travnjak s djetelinom može biti travnjak samo s djetelinom ili kombinacija djeteline i vrste trave koja najbolje raste u vašoj regiji ili klimi. To je popularna alternativa tradicionalnim travnjacima jer je relativno malo potrebno za održavanje. Travnjaci s djetelinom zahtijevaju puno manje vode, gnojiva i herbicida.

Djetelina je biljka koja veže dušik, što znači da se može učinkovito gnojiti. Također nadmašuje druge korove, tako da se ne morate oslanjati na sredstva protiv korova.

Vrste djeteline koje se najčešće koriste za travnjake su sljedeće:

- Nizozemska djetelina ili bijela djetelina (Trifolium repens)

- Mikro djetelina (Pipolina)

- Djetelina jagoda (Trifolium fragiferum)

- Crvena djetelina (Trifolium pratense)

Djetelina je prirodno otporna na mnoge uobičajene nametnike na travnjaku, kao što su ličinke i stjenice. To znači da nećete morati koristiti štetne pesticide kako bi vaš travnjak s djetelinom izgledao najbolje.

Budući da travnjaci s djetelinom zahtijevaju manje resursa za održavanje, dugoročno možete uštedjeti vrijeme i novac. Ne morate čak ni kositi tako često, a možete pustiti djetelinu da malo dulje raste između podrezivanja.

Općenito, travnjaci s djetelinom izvrsna su opcija za vlasnike kuća koji žele lijep travnjak bez puno muke.

Kaže se da travnjaci s djetelinom promiču održivost poljoprivrede. Ali prije uzgoja morate odlučiti koju vrstu djeteline želite dobiti.

Bijela djetelina proizvodi ogromne količine peludi i nektara, što privlači leptire, pčele i druge oprašivače. S ovom vrstom, vaš travnjak će im pomoći u kretanju između vrtova i drugih urbanih zelenih površina. Međutim, bijela djetelina manje je otporna na sušu u odnosu na djetelinu jagoda.

Odlučite li se za bijelu djetelinu, suzdržite se od uzgoja monokulture. Mješoviti travnjak s djetelinom i travom obično je prikladniji za domove jer je tolerantniji na pješački promet. Također možete miješati različite vrste djeteline kako biste povećali ukupnu otpornost vašeg travnjaka.

Kao rezultat kraćeg životnog vijeka djeteline, možda ćete morati ponovo zasijati svoj travnjak svake dvije ili tri godine. Međutim, neke se vrste djetelina također mogu ponovno zasijati pod određenim uvjetima.

Ako niste sigurni koja je vrsta djeteline u konačnici najbolja za vaš travnjak, pokušajte se posavjetovati u lokalnom vrtnom centru.

Morat ćete biti strpljivi kada uzgajate travnjak s djetelinom jer može potrajati neko vrijeme da se potpuno izrastei. Međutim, kada se to dogodi, imat ćete prekrasan travnjak koji nije potrebno održavati u kojem ćete moći uživati godinama koje dolaze.

Vaša reakcija na temu