Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Izabrana najbolja arhitektonska rješenja za most preko Foše

FOTOGALERIJA Izabrana najbolja arhitektonska rješenja za most preko Foše

'Željeli smo kao i za idejno rješenje prostora Batarije da iza njega stoji struka i zato smo natječaj dali DAS-u, a dobroj suradnji nadam se i u budućnosti', rekao je gradonačelnik

Društvo arhitekata Split objavilo je rezultate projektnog natječaja za idejno arhitektonsko rješenje mosta preko Foše. Na natječaj koji je trajao od 8. veljače do 12. travnja 2022. pristigla su 22 rada. Ocjenjivački sud u sastavu: Ivan Radeljak, dipl.ing.arh., predsjednik ocjenjivačkog suda i predstavnik provoditelja, Ivan Jurić, dipl.ing.arh. predstavnik provoditelja, Nenad Ravnić, dipl.ing.arh. predstavnik provoditelja, prof.dr.sc. Ivo Babić, predstavnik raspisivača i Jasna Popović, dipl.pov.umj. i etn., predstavnica raspisivača, s većinom glasova (4 glasa za (Radeljak, Jurić, Ravnić, Popović), 1 glas protiv (Babić)), na sjednici održanoj 22. srpnja 2022., odlučio je o najboljim radovima.

Prva nagrada pripala je autorima Luki Cvitanu i Antoniji Vuletić (Prostorne taktike d.o.o.), druga nagrada autorima Dariju Šišku i Jeleni Mance sa suradnicima Gordanom Matjačićem i Andreom Stanić, a treća nagrada Davoru Matekoviću (Proarh d.o.o.).

'Kao predsjednica DAS-a, te kao arhitekt prvenstveno, zadovoljna sam jer je prvonagrađeno rješenje, kako piše u obrazloženju, „uspješno nadišlo ulogu utilitarne konstrukcije za prelaženje morskog kanala“ te potpuno ispoštovalo jedan od ključnih uvjeta natječaja da most ne bude ni imitacija ni pseudostil, već pomak naprijed. Taj pomak se najbolje vidi u činjenici da most osim estetike i klasičnog elementa za prijelaz, kao puke utilitarne komponente, ima i dodatni sadržaj, čime je natječaj dobio smisao što je posebno bitno jer su pješački mostovi u osjetljivim urbanim sredinama iznimno važni i višeslojni dijelovi urbanog krajobraza', istaknula je Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split. 

Ovaj natječaj i njegovo provođenje od strane DAS-a inicirano je od strane Grada Trogira nakon što je krajem 2020. godine utvrđeno da je postojeći most preko Foše sigurnosno i funkcionalno neadekvatan, a u cilju da se iznađe najbolje rješenje i da ono bude odabir stručnnjaka. 

'Most preko Foše osjetljiv je zahvat u prostoru, naslonjen na povijesnu jezgru s jedne strane i na tržnicu s druge strane, od iznimne funkcionalne, ali i sentimentalne važnosti za građane. Koliko je to zanimljiva lokacija govori i ogroman broj prijavljenih radova. Željeli smo, kao i za idejno rješenje prostora Batarije, da iza njega stoji struka i zato smo natječaj dali DAS-u, a dobroj suradnji nadam se i u budućnosti. Očekujem da ćemo u vrlo kratkom roku poduzeti daljnje korake, složiti financijsku konstrukciju i raspisati natječaj za izvođača radova. Hvala svima uključenima', poručio je gradonačelnik Ante Bilić

Pristigli radovi bit će izloženi u Muzeju Grada Trogira, a pobjednički rad objasnili su i autori. 

'Iznimno nam je zadovoljstvo što je žiri prepoznao, kao kvalitetan, odgovor našeg projektnog rješenja na niz ključnih pitanja poput odnosa prema (mikro)lokaciji, društvenom kontekstu i specifičnim elementima ambijenta Trogira i foše. Trudili smo se napraviti tipološki odmak od mosta kao puke utilitarne infrastrukturne građevine, jer pješački most u osjetljivom urbanom tkivu i jest daleko više od toga, te kreirati rješenje koje značajno širi funkciju samog mosta - poanta je da on ne bude samo prolaz, već i mjesto zadržavanja, susreta, događanja i interakcije', istaknuli su autori projekta, Luka Cvitan i Antonia Vuletić. 

Vaša reakcija na temu