Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRAĐANI ZABRINUTI: Što se događa sa subvencijama za stambene kredite?

GRAĐANI ZABRINUTI: Što se događa sa subvencijama za stambene kredite?

Mnogi su već sve pripremili, neki dali i predujam, ali iz resornog ministarstva još nemaju dobre vijesti

Mladi do novog stana uz državnu pomoć neće moći doći u rujnu jer će novi krug subvencija stambenih kredita krenuti najranije u listopadu. No pitanje je hoće li ga uopće biti, donosi Dnevnik.hr.

'Želja je da se nastavi program, ali s obzirom na činjenicu da je većina sredstava korištena za mjere gospodarskog oporavka zbog krize uzrokovane koronavirusom, u očekivanju smo novih projekcija proračuna i kalkulacija o raspoloživosti sredstava za provedbu samog projekta. Javnost će se u najkraćem mogućem roku obavijestiti o mogućem datumu objave novog natječaja', stoji o odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva graditeljstva.

Bivši ministar Predrag Štromar pritišće svog nasljednika. Program je pokrenuo u prošlom mandatu, gorljivo ga branio od kritičara te je za podršku Vladi u Saboru tražio upravo nastavak stambenih subvencija.

'Ja sam siguran da za ovu godinu ima sredstava da se može ići u natječaj. Apeliram da se to učini čim prije jer puno ljudi pita kad će biti natječaj', rekao je Štromar.

Nestrpljivi građani pritišću i svoje kreditne posrednike jer su mnogi već dosad obavili svu potrebnu birokraciju.

'Kod nas već nekoliko stotina klijenata čeka samo pravu vijest iz APN-a (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) i Ministarstva graditeljstva da preda dokumentaciju u banku. Ako ne bude APN-a, ići će na redovne stambene kredite, ali svi nestrpljivo čekaju da iskoriste subvenciju', rekao je kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Trgovci nekretninama kažu da su neki građani već dali i predujam za stanove.

'Određeni broj predugovora već smo potpisali u nadi da će APN-a ove godine biti i da će biti u isto vrijeme kao i lani, a ako ne bude, klijenti će ići na redovne kredite', rekao je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Upiti nestrpljivih građana obasipaju i same banke. Iz Hrvatske udruge banaka ističu da banke žele i spremne su za novi krug poticaja ako ga bude. Zbog korone će, kažu, još uvijek za neke klijente biti pooštreni uvjeti za dobivanje kredita, donosi Dnevnik.hr.

Vaša reakcija na temu