Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Građanska inicijativa 'Split je naš!' traži gradnju gradskih stanova na Korešnici, ali i odcjepljenje Žrnovnice od Splita

Građanska inicijativa 'Split je naš!' traži gradnju gradskih stanova na Korešnici, ali i odcjepljenje Žrnovnice od Splita

Evo što su iznijeli predstavnici

Građanska inicijativa 'Split je naš!' održala se konferenciju za medije na temu izgradnje gradskih stanova za dugoročni najam na Korešnici.

Podsjetili su kako je riječ o lokaciji od 150.000 metara četvornih za koju je već pripremljena planska dokumentacija. Zemljište je u vlasništvu Republike Hrvatske, a iz Građanske inicijative 'Split je naš!' ističu kako bez naknade velika površina podno Mosora može postati gradsko zemljište, ali jedino pod uvjetom da Grad Split dokaže Vladi RH i Europskoj uniji kako ozbiljno planira graditi stanove za lokalno stanovništvo i njihovo stambeno zbrinjavanje, s cijenom najma koja je prihvatljiva u odnosu na njihova primanja. 

Mate Buljubašić, tajnik Građanske inicijative 'Split je naš!', naveo je kako je još 1997. sa svoja tri vijećnika Akcije socijaldemokrata Hrvatske ponudio Gradu Splitu rješenje problema za deset tisuća podstanara, ali po uzore na gradove Beč i München. 

- Vi ste danas svjedoci da je aktualniji taj problem nego je ikad dosad bio, jer se stanovi prodaju za četiri-četiri i pol tisuće eura po kvadratu, a devetsto eura je mjesečni najam - naveo je Buljubašić i dodao kako se na toj lokaciji moraju graditi stanovi čija cijena najma neće prelaziti 30 posto mjesečnih primanja. 

Naglasio je kako se projekt Korešnice mora realizirati, a uz stanove je nužno planirati prateću infrastrukturu - školu, dječji vrtić, igrališta, ambulantu...

- Na ovom mjestu se ne smije dogoditi ovo što vidite oko sebe, a to su privatni stanovi. Nisam protiv privatne stambene izgradnje, ali je ona favorizirana i nema alternativu - podvukao je Buljubašić, inače tajnik GK-a Sirobuja i Šine te MO-a Kamen i Stobreč. 


Na sličnom je tragu Marina Kovačević, predsjednica Građanske inicijative, koja također traži realizaciju projekta, ali ne kroz program POS-a, već najboljim rješenjem smatra stanove u vlasništvu grada Splita koji će se iznajmljivati građanima po povoljnim cijenama. 

Međutim, bez obzira na to što od splitske gradske uprave traži gradnju cijelog naselja na području Žrnovnice, poziva stanovnike tog mjesnog odbora da se odcijepe od grada i postanu općina. 

- Grad Split ima proračun 335 milijuna eura, a Žrnovnica, kao jedan od 34 mjesna odbora ili gradska kotara, ima jedan tisućiti dio toga. Godišnji budžet za Žrnovnicu je 30 tisuća eura. Znači, s takvim pristupom moramo stati. Moje rješenje za takvu situaciju je da Žrnovnica postane općina, da preuzme sudbinu u svoje ruke - poručila je Kovačević. 

Smatra da Žrnovnica kao mjesni odbor u sklopu grada nema pravo glasa, a kao općina bi mogla nešto poduzeti pri gradnji infrastrukture za Korešnicu, ali i svemu ostalom što ih u budućnosti čeka. 

- Ja nudim priliku građanima Žrnovnice da reagiraju sada, dok je na vrijeme. Ja sam Splićanka po rođenju i po određenju, ali ja sam žrnovska nevista. I ja moram misliti na Žrnovčane jer vidim da u ovoj situaciji na Žrnovnicu ne misli nitko iz mjesnog odbora - poručila je. 

Zanimalo nas je zašto bi splitska Banovina bila nositelj projekta gradnje stanova na području druge općine. 

- Rješenje je vrlo jednostavno. Splitski zbjeg, to je moja generacija, mi Splićani koji nemamo gdje živjeti, koji odlazimo u okolna sela, neka dođemo ovdje, na ovo mjesto i tu smo, svoji na svome, u gradskom stanu - odgovorila je Kovačević, inače predsjednica Gradskog kotara Šine.

Novinari su više puta tražili pojašnjenje onoga što je htjela kazati budući da je više puta ponovila kako od Grada Splita traži realizaciju planirane gradnje stanova na lokaciji koju istovremeno želi administrativno odvojiti od Splita. Ne vidi razlog zašto ne bi Grad Split i (još nepostojeća općina) Žrnovnica zajedno gradili stanove na Korešnici. 

Također, zanimalo nas je i je li kontaktirala s lokalnim stanovništvom Žrnovnice prije nego što je sazvala ovu konferenciju za medije. 

- Imam kontakt s lokalnim stanovništvom, dapače. Ja sam se udala u dva plemena Kovačevića, to su Jurašini i to su potomci pokojnog Šimuna Kovačevića, glavara sela, tako da itekako imam kontakta sa starosjediocima. Na kraju krajeva, kopat ću se u Žrnovnici i nije mi svejedno kako će mi biti - hoću li počivati u miru ili neću - poručila je predsjednica Gradskog kotara Šine i Građanske inicijative 'Split je naš!'. 

Nije jasno odgovorila zašto na ovu konferenciju za medije nije pozvala niti jednog predstavnika iz Mjesnog odbora Žrnovnica ako je već istaknula potrebu odvajanja Žrnovnice od Splita.


U ime struke je govorila Valentina Lauš-Mrusek, arhitektica i urbanistica iz Münchena koju su predstavili kao stručnu savjetnicu Građanske inicijative 'Split je naš!'. Kazala je kako u Münchenu ima oko 900 tisuća stanova, a od toga 90 tisuća namijenjenih u socijalne svrhe. I taj grad je neko vrijeme propustio te stanove zadržati jer su ih prodavali, a sada pokušavaju graditi nove stanove za najam, navela je Lauš-Mrusek.


Vaša reakcija na temu