Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK HGK: Hrvatskoj građevini za uključenje u obnovu nužan jasan dugoročni plan

HGK: Hrvatskoj građevini za uključenje u obnovu nužan jasan dugoročni plan

'Treba posebno obratiti pozornost na sigurnost radnika na terenu, na poštivanje standarda struke i na odgovarajuću edukaciju novih kadrova', poručuje Mirjana Čagalj

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je u HGK građevinskim tvrtkama predstavio aktivnosti obnove od potresa do kraja ove godine, s osvrtom i na raspisivanja javne nabave tijekom lipnja i srpnja.

'Trenutno smo na 93 posto iskorištenih sredstava iz Fonda solidarnosti EU za obnovu od potresa zgrada javne namjene i infrastrukture. Zahvaljujem svim građevinskim tvrtkama na dosadašnjem angažmanu u zahtjevnoj konstrukcijskoj obnovi te ih pozivam da se aktivno uključe i u obnovu privatnih zgrada i kuća. Očekujemo da ćemo do kraja godine otvoriti 750 novih gradilišta vrijednosti veće od 250 milijuna eura. U tom smislu, i uz druge investicije, građevina je značajan pokretač hrvatskog BDP-a', rekao je ministar.

Ministar je predstavio da je do kraja 2023. planiran početak gradnje 100 kuća na području zagrebačkog potresa i 150 kuća na području petrinjskog potresa, konstrukcijska obnova 250 zgrada i kuća na području zagrebačkog potresa i 220 zgrada i kuća na području petrinjskog potresa, kao i nekonstrukcijska obnova 350 zgrada i kuća na području zagrebačkog potresa i 400 zgrada i kuća na području petrinjskog potresa. U tijeku je analiza tržišnih cijena i rokova za realizaciju građevinskih radova koju će uskoro objaviti.

'Hrvatske tvrtke, da bi se uključile u obnovu, moraju imati jasan i dugoročan plan i program pred sobom. Nije realno očekivati maksimalan angažman naših građevinskih resursa ako to nije u skladu s njihovom mogućnosti da planiraju poslovanje. Stoga veliko hvala ministru na današnjem susretu, na izloženom planu, na angažmanu da se maksimalan potencijal naše građevinske industrije i iskoristi',  poručila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Čagalj je istaknula da se s obujmom posla povećava i šansa za rizične situacije te da treba posebno obratiti pozornost na sigurnost radnika na terenu, na poštivanje standarda struke i na odgovarajuću edukaciju novih kadrova koje naš obrazovni sustav proizvodi, kao i na edukaciju radnika koje uvozimo.

Predsjednik Udruženja graditeljstva HGK Sanjin Purić istaknuo je da je graditeljstvo kao grana suočeno s velikim brojem izazova i nepoznanica, poput cijena materijala i nemogućnosti pronalaska radnika. 'Svaka nepoznanica manje nama puno znači za planiranje poslovanja', istaknuo je Purić, čija je tvrtka GP Krk već uključena u proces obnove kroz rad na Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj u Zagrebu.

'Nalazimo se u vremenima kada graditeljstvo i srodne struke mogu povući dobar dio gospodarstva na putu oporavka i otpornosti. I mislim da smo toga svi svjesni. Tu smo ujedno i da porazgovaramo koje sve uvjete u obnovi trebamo osigurati kako bi se to i dogodilo, kako bismo sagledali koliki je točno posao pred nama i kako bi naše tvrtke mogle prilagoditi svoje planove', zaključio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Vaša reakcija na temu