Foto: Veljko Martinović Hoće li koronakriza napokon u red dovesti prenapuhane cijene najma u Splitu?

Hoće li koronakriza napokon u red dovesti prenapuhane cijene najma u Splitu?

Unajmljivanje lokala ide i do 30.000 eura!

Mnogi se nadaju da će epidemija ipak neke stvari dovesti u red. Primjerice, cijenu najma poslovnih prostora koja u Splitu na atraktivnim lokacijama doseže i 30 tisuća eura na godinu, javlja RTL.

Prostore uglavnom unajmljuju ugostitelji, koje je ova godina dovela u bezizlaznu situaciju. Uz nikad manji promet, sada upozoravaju da je krajnje vrijeme da se prenapuhane cijene ipak reguliraju.

'U ovom momentu je problem kakvi god bili najmovi, jednostavno situacija nije kakva je bila i oni se moraju revidrati. Aposlutno svaki najam mora se plaćati po padu prihoda', rekao je Duje Kačunić, vlasnik ugostiteljskih objekata.

Unatoč spuštanju cijene - najmovi na splitskoj Rivi i dalje su visoki.

'Imate od 5000 do 30 tisuća eura mjesečno što smatram da je suludo i naveo sam da smo mi radno aktivna djelatnost gdje rad košta 30 posto, 30 posto je nabava, a svi ostali troškovi 30 posto', izjavio je Stipe Jeličić, potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatosti pri HGK.

Zato ugostitelji očekuju da se cijene najmova na atraktivnim lokacijama ipak spuste.

'Ne može jedna najamnina iznositi 15 posto od prijavljenog prometa. Što se tiče ugostiteljske djelatnosti, to može biti do maksimalno nekakvih 5 posto ako ćemo govoriti o brojkama', poručio je Jeličić.

S druge strane oporba smatra da grad svoje poslovne prostore iznajmljuje prejeftino. Pa tako nekih 18 metara četvornih na prvom katu na Rivi hotel plaća oko 18 tisuća kuna mjesečno.

'Prvenstveni problem je što nije proveden javni natječaj za taj prostor kao i puno njih.. Mislimo da je ta cijena mala, a javni natječaj je pravi pokazetelj toga koja je vrijednost toga prostora', rekao je Branimir Urlić, gradski vijećnik Splita.

No, iz agencije za nekretnine uvjeravaju da prostor na prvom katu, iako na Rivi, teško iznajmiti po višoj cijeni.

'Mislim da je ovo ipak realno negdje između 15 i 20 eura to je realna cijena I preko toga je teško naći izjamljivača', izjavila je Jasminka Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine.

Ipak, najmnine bi trebale pasti, jer moglo bi se dogoditi da zainteresiranih iznajmljivača, a riječ je uglavnom o ugostiteljima, u dogledno vrijeme ni ne bude. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(79765, "");
Pregledaj komentare