Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tonlonkhu from Pixabay Izbacite ove stvari iz spavaće sobe ako želite mirnije spavati

Izbacite ove stvari iz spavaće sobe ako želite mirnije spavati

Savjet stručnjaka

Spavaća soba trebala bi biti mjesto za odmor i opuštanje nakon dugog dana. Stvorite ugodno utočište korištenjem umirujućih boja, kupnjom udobnog madraca, lijepe posteljine i jastuka te izborom odgovarajućeg osvjetljenja spavaće sobe.

Ako prostor i dalje djeluje neorganizirano unatoč pravom izboru dizajna, moguće je da u sobi imate nepotrebne stvari. Stručnjaci su za BetterHomesAndGardens preporučili što obavezno morate izbaciti ili premjestiti kako biste spavaćoj sobi vratili njezinu namjenu, pišu 24 sata.

1. Stolica

Prazan stolac ili klupa uobičajeni su magnet za nered u spavaćoj sobi koji se ponekad čini neizbježnim. Ako imate komad namještaja i na njega odlažete odjeću koja je previše čista za pranje, ali nije dovoljno čista da bi se vratila na vješalicu, imate problem. Ako smatrate da su vam stolac ili neka njegova funkcionalna inačica nužni, dodajte štap na stražnju stranu vrata ormara i iskoristite ga za vješanje odjeće koja nije za pranje, ali ni vraćanje na vješalicu. Ako stvarno želite zadržati stolac, čistite ga najmanje jedanput do dvaput na tjedan kako biste spriječili gomilanje stvari na njoj.

2. Pogrešna posteljina

Ako su se jastuci istrošili ili plahte postaju izlizane, možda je vrijeme da kupite novu posteljinu. Razmislite o darivanju starih jastuka i posteljine ili provjerite u lokalnom skloništu za životinje koju vrstu posteljine mogu koristiti za pomoć napuštenim ljubimcima. Mnogi centri za donacije prihvaćaju jastuke i pokrivače. Nemojte pogriješiti spremajući staru posteljinu uz misao kako ćete je jednog dana opet koristiti. Iskreno, za to su vrlo male šanse, a zauzima dragocjeni prostor za pohranu koji biste mogli koristiti za druge predmete.

3. Odjeća

Pregledajte ladice ormara i komode te izvucite sve u što više ne stanete ili jednostavno ne nosite. Iako su ti predmeti često skriveni iza vrata ormara ili unutar ladice, spoznaja da je ondje nered može vas spriječiti da se istinski opustite u spavaćoj sobi. Organiziran ormar će napraviti mjesta za druge predmete. Donirajte što možete i otvorite prostor za stvari koje zaista volite i koje ćete nositi.

4. Cipele i dodaci

Ponovite ovaj postupak sa svim cipelama, torbama, šeširima, remenima i dodacima koje držite u spavaćoj sobi. Ako imate prepunu policu za cipele, razmislite o alternativnim načinima pohranjivanja cipela. Pospremite svoje ladice s nakitom i pronađite kreativniji način da organizirate šešire i istovremeno ih održite dostupnima.

5. Sitnice

Čak i ako su organizirane u ormariću ili na polici, sitnice su sklizak teren kada je u pitanju nered. Brzo se gomilaju i zbog njih prostor djeluje pretrpano i neuredno. Izbjegnite nered strateškim postavljanjem jednog ili dva smislena komada po sobi, a ostatak pohranite negdje drugdje. Idealno, u kutiji za uspomene koja ih čuva na sigurnom i bez prašine.

6. Papirologija

Ako radite od kuće, neminovno je da posvuda čuvate hrpa papira povezanih s poslom. Osim ako baš morate raditi iz spavaće sobe, uklonite svu papirologiju iz tog prostora. Isjeckajte, bacite ili reciklirajte ono što možete i pronađite drugi dom za stvari koje trebate zadržati. Ako je spavaća soba jedino mjesto u kući u koje možete smjestiti radni stol ili uredski prostor, stvorite sustav arhiviranja za skrivanje papira, dokumenata i popisa obaveza tijekom neradnog vremena.

7. Oprema za vježbanje

Osim ako redovito vježbate u spavaćoj sobi, vrijeme je da pronađete novi dom za prostirke za jogu, bučice i trake za vježbanje. Veliki uređaji poput sobnog bicikla ili trake za trčanje zauzimaju puno prostora i često postaju verzija stolca na kojem se skuplja nepotreban nered. Premjestite opremu za vježbanje u dio kuće gdje ćete je vjerojatnije koristiti, poput podruma ili garaže.

8. Proizvodi kojima je istekao rok trajanja

Iako je bacanje proizvoda kojima je istekao rok trajanja obično dio organizacije kuhinje ili kupaonice, trebali biste to učiniti i u spavaćoj sobi. Osvrnite se oko sebe i zabilježite kozmetičke proizvode, preparate za njegu kože ili lijekove kojima je istekao rok trajanja. Ako proizvod poput losiona za tijelo ili laka za nokte nema izričito označen rok trajanja, provjerite i pomirišite te bacite sve što vam se ne čini ispravnim. Ako se ne možete sjetiti kada ste kupili proizvod ili ako skuplja prašinu u kutu, vjerojatno je vrijeme da ga bacite. Iako možda želite ili trebate držati neki lijek na noćnom ormariću, izbjegavajte takav pristup. Većinu lijekova i kozmetičkih proizvoda umjesto toga treba pohraniti u kupaonici.

9. Hrana

Unatoč tome što su ladice s grickalicama u noćnom ormariću u trendu na TikToku, držanje bilo kakve hrane u spavaćoj sobi recept je za neželjene nametnike. Ako jedete u krevetu, mrvice i ostaci hrane mogu privući razne bube te uzrokovati razvoj bakterija na posteljini ako je ne operete na vrijeme. Osim toga, studije su pokazale da jedenje ispred TV-a ili telefona može dovesti do nepotrebnog debljanja. Zadržite kasnonoćno grickanje u kuhinji i držite hranu izvan spavaće sobe.

10. Smeće

Dok bacate višak stvari, ne zaboravite na male, nevažne predmete. Oznake odjeće koje ste skinuli s nove košulje i ostavili na vrhu komode, poluprazna boca vode koja se otkotrljala ispod kreveta i mrtva biljka koju ste zaboravili zaliti, sve bi trebalo baciti. Iako su mali i ponekad jedva primjetni, uklanjanje ovih predmeta stvara dojam čistoće i urednosti u spavaćoj sobi.

Vaša reakcija na temu