Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com TOTALNA BLOKADA Kako će koronavirus utjecati na cijenu stanova u Splitu?

TOTALNA BLOKADA Kako će koronavirus utjecati na cijenu stanova u Splitu?

Popričali smo s predstavnicima agencija Mediteran Gold, Biliškov nekretnine i Broker

Agencije za nekretnine u jako su teškoj situaciji zbog korone, kao i brojne druge djelatnosti. Popričali smo s Franom Magazinovićem iz agencije Mediteran Gold, Jasminkom Biliškov iz tvrtke Biliškov nekretnine i Meri Vulić iz Brokera. 

- Svi smo doma, razmišljamo što ćemo dalje, troškovi za agencije su ogromni, od oglašavanja, telefonije, zaposlenih itd. U blokadi smo. Slijedimo uputstva glavnog stožera pa nam je otežana prodaja, ne pokazujemo zainteresiranima stanove. Sve je što je započeto je ili propalo ili zaustavljeno. Promijenili su se uvjeti na tržištu - rekao nam je Magazinović, te iznio konkretan primjer:

- Imali smo prodan stan na Lokvama, trebao je samo doći procjenitelj ovlašten za određenu banku. Rečeno mi je prije 15 dana da je procjena vrijednosti stana 123.000 eura, a sada je 110.000 eura, pa je automatski propala prodaja. Moja agencija nije jedina, takvih slučajeva ima masu.

Dodao je da i dalje dobivaju pozive da dođu vidjeti stanove, ali ljudima kažu da ih sami fotografiraju jer ne mogu izlaziti na teren dok ovo ne prođe.

Kao i vlasnik Mediteran Golda, slično govori i vlasnica Biliškov nekretnina.

- Jako loše i negativno je ova situacija utjecala na nas. Ne možemo raditi s klijentima, ne možemo obilaziti stavove, nije dozvoljen nikakav kontakt i okupljanje među ljudima, posao nam je onemogućen. Jako nam je teško - žali se Jasminka Biliškov.

- Moja firma ima 19 zaposlenih u stalnom radnom odnosu, za ovaj mjesec će plaće biti isplaćene, ali već drugi i treći mjesec bit će nemoguće ako ne bude prihoda - dodala je, pohvalivši nove Vladine mjere predstavljene u srijedu.

Dobar dio troška kod ovog biznisa ide na oglašavanje, dosta koriste oglasnik Njuškalo koji im je, kažu, omogućio 50 posto popusta. No, i to im je sada previše...

Meri Vulić iz agencije Broker kaže da je na njih ova situacija utjecala '100 posto'.

- Sada nemamo nikakvoga posla i morali smo zatvoriti. Imamo više od 14 zaposlenih u agenciji. Dali smo zahtjev ministarstvu da pokušamo zadržati radnike, u suprotnom ćemo morati poduzeti druge mjere. Za ovaj mjesec smo već dali plaće, ali za travanj čekamo što će se riješiti, kakvu pomoć možemo dobiti ako je uopće dobijemo. Moramo vidjeti kad će korona završiti, ni približno ne mogu reći što nas očekuje. Za sada je stanje, možemo reći - katastrofa što se tiče turizma, ugostiteljstva i agencija za nekretnine! - rekla nam je vlasnica Brokera.

Svi smatraju da slijedi pad cijena nekretnina...

- Predviđam definitivno veliki pad cijena, turizma nema, apartmana također. Doći će do drastičnoga pada cijena kvadrata, a može se reći da i prijašnji rast cijena nije bio normalan. Cijene su išle u nebesa zbog turizma, a sada kada nema turizma za očekivati je drastičan pad! - smatra Magazinović.

- Cijene nekretnina su počele padati, na neki način su bile i nerealno visoke, ali su sada definitivno krenule prema dolje. Padat će i cijene dugoročnog najma jer nema turizma ove godinu, bit će više stanova za iznajmljivanje građanima - drži Biliškov.

Još je dodala:

- Trenutno je jako loše, telefoni ne zvone skoro uopće, ali očekujem da će nakon dva-tri mjeseca morati krenuti jer su stanovi kao i hrana, ljudi moraju negdje stanovati. Ne očekujem baš toliko veliku krizu. 

Vaša reakcija na temu