Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Kaštelani s državom pregovaraju o izgradnji POS-ovih stanova

Kaštelani s državom pregovaraju o izgradnji POS-ovih stanova

Riječ je o državnom zemljištu u predjelu Rudina

Grad Kaštela je u pregovorima s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Agencijom za pravni promet i posredovanjem nekretninama s ciljem rješavanja pitanja vlasništva zemljišta na kojem bi se gradili POS-ovi stanovi, budući je planirana realizacija na zemljištu u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske. Riječ je o zemljištu u predjelu Rudina površine oko jedan hektar.

- U fazi smo provedbe parcelacijskog elaborata po izdanoj lokacijskoj dozvoli za izgradnju potrebne komunalne infrastrukture, te se paralelno vode pregovori s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u svrhu pojednostavljenja same procedure i realizacije građevina POS-a – potvrdili su iz Grada Portalu grada Kaštela.

Za sada je ishodovana pravomoćna lokacijska dozvola za komunalnu infrastrukturu potrebnu za realizaciju građevina te se po istoj trenutno provodi parcelizacija predmetnog zemljišta u katastru nekretnina.

Iako Grad provodi aktivnosti vezane na tu temu, najmanje 80 obitelji, odnosno osoba koje su se našle na konačnoj listi prvenstva pri kupnji POS-ova stana prema programu društveno poticajne stanogradnje koja je objavljena u srpnju 2021. godine, nestrpljivo čeka ishod, jer je kupnja POS-ova stana gotovo duplo jeftinija nego što je tržišna cijena stanova.

Trenutno je maksimalna cijena stana iz POS-ovog programa iznosi oko 1.320 eura po četvornom metru, stoji na stranici APN-a.

Istaknuo je kako se cijena stana po kvadratnom metru utvrđuje za svaku pojedinu lokaciju. Ista ovisi o učešću grada, odnosno općine kao i postignutim cijenama javne nabave za projektiranje, nadzor, izgradnju i slično na svakoj pojedinačnoj lokaciji i uz to riječ je o stanovima koji nisu u roh-bau izvedbi nego su izgrađeni po sustavu 'ključ u ruke'. Dakle, opremljeni su do potpune funkcionalnosti.

Usporedbe radi, gledajući tržišnu cijenu kvadratnog stana u Kaštelima prelistavajući ponude agencija nekretnina lako se da zaključiti kako se kreću cijene stanova na području grada koje ipak ovise i poziciji, odnosno lokaciji zgrade. Cijene stanova variraju od 2200 do 2400 eura po kvadratu, pa čak i do 2600 eura, što je značajna razlika u odnosu na cijenu kvadrata POS-ova stana.

Vaša reakcija na temu