Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Stefan Schweihofer from Pixabay Koje vam je boje soba? Stručnjak otkrio koje su najbolje i najgore boje za san

Koje vam je boje soba? Stručnjak otkrio koje su najbolje i najgore boje za san

Evo koje treba izbjegavati

Uređenje spavaće sobe također je jedan od faktora koji utječe na našu sposobnost spavanja, tvrde stručnjaci.

Naime, činjenica je da ljudi brže i lakše utonu u san kada se osjećaju smireno i zadovoljno. Stručnjaci za psihologiju boja ukazuju da upravo boje mogu utjecati hoće li osoba dobro spavati ili će osoba noć provesti prevrćući se u krevetu.

Stručnjak za spavanje Geoff McKinnen otkrio je za The Sun koje su boje najbolje, a koje najgore za spavanje, prenosi N1.

'Najbolje boje za spavanje su plava, žuta, zelena, srebrna, narančasta i ružičasta. Ove boje smanjuju stres i umiruju živčani sustav. Pokušajte se držati neutralnih ili pastelnih nijansi za ugodnu atmosferu', savjetuje McKinnen.

Posebno izdvaja plavu boju koja se povezuje s umirujućim učincima i odmorom.

'Mozak bolje opaža plavu boju od bilo koje druge boje zahvaljujući posebnim receptorima koji se nalaze u mrežnici. Plava je nestimulirajuća boja, pa kad vidite plavu, hipotalamus proizvodi više melatonina, a manje kortizola', pojašnjava McKinnen.

'Nasuprot tome, crvena soba stimulira mozak i proizvodi više kortizola, što rezultira lošom kvalitetom sna', upozorio je stručnjak.

Osim crvene, tvrdi da su ljubičasta, siva i smeđa najgore boje za spavanje.

'Siva i smeđa potiču negativne emocije, dok ljubičasta i crvena pojačavaju budnost', pojasnio je.

Za sivu čak navodi da će osobe čijim sobama dominira ta boja spavati manje od 7 sati svake noći.

Umjesto tamno sive koja, između ostalog, potiče depresiju jer izaziva isti osjećaj kao kišni dan, stručnjak predlaže srebrnu ili sivu s plavim tonovima za one koji žele neutralnu boju.

Objašnjavajući zašto treba izbjegavati smeđa, slično kao i kod sive, naveo je da povećava podsvjesne osjećaje tuge i nemira.

Vaša reakcija na temu