Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KUHARICA ZA PROJEKTIRANJE Predstavljena hrvatska montažna gradnja

KUHARICA ZA PROJEKTIRANJE Predstavljena hrvatska montažna gradnja

Ministar Horvat je rekao kako pripreme za obnovu polako idu prema kraju

Na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, domaće tvrtke koje se bave montažnom gradnjom predstavile su svoje proizvode projektantima kako bi se oni upoznali sa svim prednostima i specifičnostima montažne gradnje.

Izrada današnjih, modernih, montažnih kuća je brza i precizna. Većina njih na odredište stižu s ugrađenom kuhinjom, kupaonom, krevetima, ormarima, stolarijom i ostalim instalacijama. Od naknadnih radova, uglavnom ostaje samo tehnički pregled odnosno spajanje vode, struje, grijanja i hlađenja.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je kako pripreme za obnovu polako idu prema kraju, a obnova Banovine može početi puno prije nego obnova nekih urbanih cjelina i nema razloga da i ne počne. 

- Svi članovi povjerenstva za obnovu slažu se s time da sve ono što može biti hrvatsko treba ugraditi u obnovu, a tome može pomoći i Katalog hrvatskih proizvoda koji je osmislila HGK i koji je na neki način kuharica za projektiranje - poručio je Horvat.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj rekla je kako HGK godinama promovira i potiče kupovinu domaćih proizvoda, a obnova od potresa idealna je šansa za jačanje hrvatskoga gospodarstva ugradnjom hrvatskih proizvoda te pojasnila da se u Katalogu hrvatskih proizvoda već sada nalazi oko 4200 proizvoda. 

- Arhitekti će već za nekoliko dana izaći s prijedlozima tipskih kuća, a nakon toga će proizvođači montažnih objekata dati svoje ponude - najavila je Čagalj i dodala kako su montažne kuće adekvatniji izbor za Banovinu jer obnova mora biti brza i efikasna i ideja je rasteretiti one koji se bave klasičnom gradnjom jer će oni obnavljati stanove.

Svoje je proizvode i reference predstavilo 16 tvrtki, a sudionike sastanka/projektante zanimali su kapaciteti proizvodnje, mogućnost izrade temelja, udio hrvatskih proizvoda u kući, tipovi prozora koji se ugrađuju, načini transporta, kako prevesti kuće do teško dostupnih mjesta i slično.

Vaša reakcija na temu