Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Makarska tvrtka izgradila dvije zgrade za zaposlenike s neriješenim stambenim pitanjem

Makarska tvrtka izgradila dvije zgrade za zaposlenike s neriješenim stambenim pitanjem

Ukupna investicija za dvije zgrade je iznosila 11.500.000,00 kn

Makarska je jedan od najatraktivnijih gradova za život na hrvatskoj obali. Dovoljno mali za ugodan obiteljski život, dovoljno velik da zadovolji sve potrebe svojih građana.

Ipak, osim blagodati koje nosi lagodno mediteransko podneblje, i usprkos izraženoj izgradnji turističkih smještajnih kapaciteta,  naglašen je nedostatak kvalitetne i cjenovno prihvatljive stanogradnje za same stanovnike ovog grada.

Apfel, makarska tvrtka s više od 120 stalno zaposlenih djelatnika, je odlučila napraviti korak više i pomoći u rješavanju tog problema za svojih 13 zaposlenika i njihovih obitelji.

Naime, izgradili su dvije stambene zgrade, s ukupno 16 stanova od 60 m2, te ih ponudili zaposlenicima s neriješenim stambenim pitanjem.

Valja naglasiti da se ne radi o klasičnoj trgovini nekretninama, već svojevrsnom programu subvencioniranja jer stanovi nisu oglašeni na slobodnom tržištu, niti su za njih mogli aplicirati Apfelovi zaposlenici s riješenim stambenim pitanjem. Radi se o poduhvatu koji u Hrvatskoj nije zabilježen - privatna investicija s ciljem stambenog zbrinjavanja svojih zaposlenika.

Povoljniji uvjeti kupovine, kao i pomoć kod ostvarivanja uvjeta za realizaciju kredita, razlog su zbog kojeg je bilo više zainteresiranih, od slobodnih stanova.

Tih 13 obitelji, među kojima ima obitelji s dvoje djece, samohranih roditelja, tek vjenčanih parova i samaca, iskoristile su priliku i kupile stan za 950 E/m2. Ako uzmemo u obzir da je Apfel sudjelovao u iznalasku rješenja za podmirenje prijašnjih dugovanja pojedinih zaposlenika prema bankama, konačna realna cijena kvadrata stana za neke od njih će iznositi cca. 650E/m2. Ne bi to bila tako zapanjujuća vijest da ne znamo da se na toj lokaciji stanovi prodaju za po 2.500 E/m2 i više.


Ukupna investicija za dvije zgrade je iznosila 11.500.000,00 kn (sam teren za izgradnju je plaćen cca. 250 E/m2).

Što to znači za pojedine zaposlenike?

Jagoda Husičić, četveročlana obitelj:

- Napokon moja obitelj ima dom. Nakon 15 godina podstanarstva i isto toliko godina neizvjesnosti. Zahvaljujući Apfelu, u kojem radim već 10 godina, naš san se ostvario, moja djeca imaju svoju sobu. Ovim putem se moram zahvaliti direktoru Pašaliću i njegovoj obitelji, jer su nam pružili priliku koju malo ljudi dobije. U životu sam se bojala mnogo stvari, ali sam shvatila da kad si okružen dobrim ljudima je šteta ne živjeti punim plućima.

Ana Tolj, četveročlana obitelj:

- Nakon sedam godina podstanarstva, u kojem smo od mladog para postali četveročlana obitelj, činjenica da nas samo nekoliko dana dijeli od useljenja u naš stan mi se i dalje čini nestvarna. Suprug Goran je dugogodišnji zaposlenik Apfela, u kojem sam i ja počela raditi prije dvije godine. Osjećaj da nam je tvrtka pomogla ne samo sigurnim zaposlenjem, već da nam je kroz ovaj projekt omogućila i mirnu budućnost, nas čini ponosnima da smo dio takvog kolektiva.

Marijana Lasić:

- Baš u vremenu kada pomislite da je sve stalo i da se ništa ne događa, u neizvjesnosti posla i života dobijete najljepšu vijest da ste kandidat za kupnju stana po najboljim uvjetima na svijetu. Veliko hvala našem direktoru i prijatelju na ovako velikodušnoj gesti, bez njega bi sve trajalo duže i bilo puno teže. 

Za komentar smo zamolili i izvršnog direktora tvrtke Apfel, Matka Pašalića:

- Od svojih početaka tvrtka Apfel je uvijek bila društveno odgovorna. Uvažavajući činjenicu da živimo i radimo u lokalnoj zajednici, osjećali smo potrebu poticati njen razvoj kroz različite projekte. S obzirom da zapošljavamo više od 120 ljudi, često su nam se znali obratiti s pitanjima vezanim uz rješavanje stambene situacije. Svjesni smo da su baš zaposlenici naša najveća snaga i sretni smo da smo mogli pomoći u rješavanju stambenog pitanja za 13 mladih obitelji. Bilo je tu različitih situacija, četveročlanih obitelji, samaca, samohranih roditelja... no uz podršku Zagrebačke banke uspjeli smo za sve ispregovarati povoljne uvjete financiranja. I evo, svi zajedno brojimo dane kada će se 13 obitelji useliti u svoje stanove. Možda je ludo, ali sve što želim od ovog projekta je da stanari uživaju u svojim stanovima.

Vaša reakcija na temu