Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash POTVRĐENO Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite

POTVRĐENO Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite

'Sve ovisi o bankama. One su kod nas Bog i batina'

Još jedan krug APN-ovih kredita kreće na proljeće, potvrđeno je to Dnevniku Nove TV. Dok se čeka državna subvencija za stambeni kredit, cijene nekretnina divljaju pa si je tek rijetki i mogu priuštiti. 

Cijene su u zadnje dvije godine porasle i do 30 posto, kažu u Udruženju poslovanja nekretninama. Najviše se traži novogradnja. Prodaje se i dok nije izgrađeno, a kupuju i stranci.

- Kvadrat novogradnje kreće se između 3000 i 4000 eura na dobrim lokacijama, kako u Splitu tako i u Zagrebu. Na rubnim područjima je između 2000 i 2500 eura - otkriva Jasmina Biliškov iz Udruženja poslovanja nekretninama.

Euri se broje i za dizajn interijera. 

- Prosjek je manji stan od 50 do 60 kvadrata. Ako se radi kompletna adaptacija stana, u smislu da se mijenjaju sve instalacije, namještaj, podovi, cijena projekta se kreće od 3000 do 5000 eura - navodi Katarina Kavain iz tvrtke za uređenje interijera.

Na cijene stanova utječu niske kamate na kredite, inflacija, ali i rast turističkog prometa, kažu stručnjaci.

- Sve ovisi o bankama. One su kod nas Bog i batina. Banka mora dati povoljne uvjete za kreditiranje mladih obitelji - pojašnjava Marko Plazonja iz Agencije za promet nekretninama.

A prilika je uskoro i tu. Počinje još jedna runda subvencioniranih kamata za stambeni kredit. Idući natječaj za subvencionirane stambene kredite za mlade u planu je za proljeće 2022. godine.

Iz Ministarstva poručuju da je rast cijena nekretnina povezan s nizom faktora od kojih subvencije države ne mogu biti primarni uzrok.

Guverner HNB-a poručio je kako ne vidi promjenu u rastu cijena nekretnina dok se cijena novca, odnosno kamatnih stopa, ne promijeni. Drugim riječima, veće kamate mogu sniziti cijene nekretnina.

Vaša reakcija na temu