Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DAS Riva u Makarskoj nakon više od 30 godina dobiva novi izgled

Riva u Makarskoj nakon više od 30 godina dobiva novi izgled

Evo kad će započeti radovi

Završen je idejno-arhitektonski natječaj za urbanističko uređenje Rive u Makarskoj. Prvo mjesto osvojio je projekt Emur studija, koji uz uređenje šetnice i urbane opreme, predviđa i zatvaranje rive za promet. Grad je organizirao izložbu nagrađenog projekta. Radovi će početi iduće godine, javlja HRT.

Gradska riva, najvažniji javni prostor u Makarskoj, nakon više od trideset godina dobit će novi izgled. Od pet pristiglih radova žiri je odabrao projekt koji bi najviše služio građanima. 

- Jako puno zelenila je unio u prostor, zadržao je postojeće zelenilo, napravio je jako lijep omjer komercijalnih i nekomercijalnih sadržaja, pratio je i ponudio je odlično rješenje koje poštuje i zimski režim, režim korištenja mještana, i ovo sezonsko korištenje, gdje veliki broj turista dolazi u Makarsku - rekao je Vedran Jukić, predsjednik Ocjenjivačkog suda za Rivu Makarska.

Dnevni boravak Makarana uz nove zelene otoke bit će nadograđen mediteranskim trgovima. Stvaranje novog javnog prostora za domaće, ali i brojne turiste. 

- Da svaki prostor može za sebe živjeti, da ima svoju autentičnost, a da je na neki način stilski povezana i da se cijeli taj kaos koji je ovaj čas na rivi uravnoteži, da se jednim oblikovanjem smiri i poveže u jedan prostor koji je bitan za novi de facto imidž grada, brendiranje grada Makarske - rekao je voditelj pobjedničkog tima Marko Murtić.

Projekt predviđa zatvaranje prometa i pretvaranje centra u pješačku zonu.

- Mi smo već u kontaktu s Prometnim fakultetom Zagreb, tijekom ovog ljeta su se odrađivala i određena istraživanja i mjerenja. Odradit će se također kad nije sezona. Vjerujem da ćemo do kraja sljedeće godine dobiti adekvatnu prometnu studiju koja bi trebala riješiti promet u Makarskoj, što je možda uz zdravstvo jedna od najvećih problemskih rak-rana našega grada - rekao je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Micanjem prometa s rive cijeli prostor postaje jedna velika pozornica, a to bi trebao biti i novi poticaj za trgovce i ugostitelje koji posluju na Rivi. 

Vaša reakcija na temu