Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: wal_172619 from Pixabay Rok za prijavu u registar stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci istječe 15. srpnja 2024.

Rok za prijavu u registar stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci istječe 15. srpnja 2024.

Dosad zaprimljeno 1.400 zahtjeva

Prijave na Javni poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za upis u registar stanova u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci bliže se kraju. Rok za prijave istječe u ponedjeljak 15. srpnja 2024. godine stoga se pozivaju svi zainteresirani da svoje prijave podnesu do zadanog roka.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad je zaprimilo 1.400 prijava od kojih se 55% odnosi na područje grada Zagreba, 21% na grad Split, a ostatak je raspoređen po cijeloj Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, Javni poziv Ministarstva raspisan je u travnju ove godine te je namijenjen zaštićenim najmoprimcima ili zaštićenim podstanarima koji su taj status stekli na temelju prijelaznih odredaba Zakona o najmu stanova ('Narodne novine' 91/96., 48/98., 66/98., 22/06., 68/18., 105/20.) u stanovima u privatnom vlasništvu, kao i vlasnicima stanova u kojima žive osobe kojem imaju status zaštićenog najmoprimca ili zaštićenog podstanara.

Prijave se podnose se na propisanom Obrascu dostupnom na mrežnoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine a mogu se podnijeti na jedan od sljedećih načina:

- u pisarnicu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb (svakim radnim danom od 8.30 do 13.30),

- putem e-pošte: provedba.statileo@mpgi.hr ili

- putem preporučene pošiljke na adresu: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb

Uz popunjeni obrazac stranke su obvezne dostaviti dokumentaciju s kojom raspolažu, a osobito:

- ugovor o najmu stana ili sudsku presudu koja takav ugovor zamjenjuje

- dokaz vlasništva nad stanom (izvadak iz zemljišnih knjiga, kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju, i dr.).

Dodajmo i kako je Zakonom o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske (broj zahtjeva: 12027/10 i dr.) i Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-I-3242/2018 i dr., koji je stupio na snagu 2. travnja 2024. godine, predviđeno pet programskih mjera za trajno rješenje statusa osoba koje imaju status zaštićenog najmoprimca u stanu u privatnom vlasništvu a to su:

1. nagodba stranaka,

2. isplata iznosa koji prema zakonu pripada zaštićenom najmoprimcu,

3. useljenje zaštićenog najmoprimca u stan u vlasništvu Republike Hrvatske za koji plaća minimalnu najamninu,

4. otkup stana od vlasnika i ostanak zaštićenog najmoprimaca u stanu,

5. zamjena stanova između vlasnika i Republike Hrvatske u kojem slučaju zaštićeni najmoprimac ostaje živjeti u stanu u kojem je smješten.

Dodatne pogodnosti predviđene Zakonom su subvencija najamnine u prijelaznom razdoblju, isplata solidarne naknade, kao i pomoć za preseljenje za ranjive skupine.

Tekst Javnog poziva i obrazac prijave dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva dok se građani za sve dodatne informacije i upite mogu obratiti na adresu elektroničke pošte: provedba.statlieo@mpgi.hr ili na telefonski broj: 01/3782-484, 01/3782-188.

Vaša reakcija na temu