Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Spegri dodijeljena Graditeljska nagrada Cemex za obnovu ninskih mostova

Spegri dodijeljena Graditeljska nagrada Cemex za obnovu ninskih mostova

Radi se o projektu vrijednom 30 milijuna kuna, investitora Hrvatske ceste

Projekt obnove i rekonstrukcije Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu, koji je izvela splitska Spegra, dobitnik je Graditeljske nagrade Cemex za Hrvatsku, 2022. u kategoriji Infrastrukturne građevine. Spegra će tako sudjelovati na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja će se po 31. put održati u Meksiku potkraj godine.

Ninski mostovi spomenik su kulturne baštine koji potječe iz 16. stoljeća, a nastradali su u katastrofalnoj poplavi 2017. godine. Nakon gotovo tri godine obnove vraćeni su u izvorni oblik te se tako sačuvala ne samo njihova funkcionalnost, nego i sentimentalna vrijednost za stanovnike tog kraja. U sklopu rekonstrukcije mostova obavljeno novo temeljenje i statičko učvršćivanje konstrukcije, injektiranje postojećeg kamenog nasipa ispod mostova, izrada slivnog kanala te uređenje javnih površina i infrastrukture koja prolazi kroz mostove. Uklonjen je i mulj nanesen u poplavi ispod mostova, kao i drugi materijali koje je bujica nanijela. Spegri je ovo bio jedan u nizu projekata obnove kulturne baštine što joj je uža specijalnost, ali i još jedno u nizu priznanja struke. 

'Ponosni smo na još jednu nagradu struke i što konkuriramo za uglednu svjetsku nagradu Cemexa. Mi smo u svojoj 33-godišnjoj tradiciji obnovili mnogo kulturnih spomenika, od starog mosta u Mostaru, Jupiterovog hrama u Splitu, hvarskog Arsenala što je nagradom priznala i Europska komisija, Kneževa dvora u Dubrovniku... Tome poslu pristupamo s puno znanja i iskustva, ali i s puno poštovanja. Ponosni smo što smo imali kapacitete predivne ninske mostove vratiti u funkciju, učiniti ih još čvršćim, stabilnijim i da izgledaju onako kako ih mještani pamte prije poplave. Hvala stručnom žiriju što je prepoznao vrijednost i kvalitetu ove obnove', poručio je direktor Spegre Berislav Borovina

Radi se o projektu investitora Hrvatske ceste, vrijednom 30 milijuna kuna. 

'Čestitam izvođaču još jednom na dobro obavljenom poslu i nagradi koja to potvrđuje. Ova nagrada priznanje je i Hrvatskim cestama. Drago nam je da smo dobili povjerenje od Vlade RH za realizaciju ovog projekta obnove kulturne baštine. U suradnji s izvođačem, uspjeli smo napraviti zaista vrhunski posao, a ovakva stručna priznanja podižu standarde ne samo nama za ubuduće, nego i svima u graditeljskom i infrastrukturnom sektoru', rekao je Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta. 

Graditeljsku nagradu za ovaj projekt Spegri je dodijelio neovisni stručni Odbor nagrade koji čine mr. sc. Petra Škevin, d.i.a., potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, prof. dr. sc. Alen Harapin, d.i.g., prodekan za tehnologiju, infrastrukturu i konkurentnost Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu te Daša Gazde, d.i.a., predsjednica Društva arhitekata Splita. Osim obnove mostova u Ninu, nagrade u drugim kategorijama odnijeli su sljedeći projekti: Stambeno-poslovna građevina u Kutini, pobjednik u kategoriji Stambene građevine, Vidikovac Zadar, pobjednik u kategoriji Zajednički prostori, Hortikulturna revitalizacija i ozelenjivanje platoa u parku Gradac, dobitnik posebnih nagrada za Održivu gradnju te Društvenu vrijednost. Cemexova Graditeljska nagrada u Hrvatskoj dodjeljuje se od 2006. godine. 

Natječaj koji je trajao kroz ožujak i travanj bio je otvoren svim arhitektima, građevinarima i investitorima s projektima koji su završeni tijekom 2020. i 2021. godine, a kriteriji odabira bili su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te drugi stručni čimbenici.

Vaša reakcija na temu