Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Što su subvencionirani stambeni krediti i kako ih ugovoriti?

Što su subvencionirani stambeni krediti i kako ih ugovoriti?

Trajanje mu je minimalno 15 godina

Zainteresirani građani trenutno se mogu javiti bankama s ciljam podnošenja zahtjeva za subvencionirani stambeni kredit. Što je to i na koji ga način građani mogu ugovoriti za emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska' pojasnila je Ana Pisačić iz Hrvatske narodne banke.

- To je mjera države kojom se pokušava olakšati stambeno zbrinjavanje prije svega mladih, kreditno sposobnih osoba mlađih od 45 godina tako da se subvencionira dio njihovih kredita. Trenutno je u tijeku aktivnost da se zainteresirani građani mogu javiti bankama s ciljam podnošenja zahtjeva - rekla je Pisačić. 

Naime, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis banaka koje će u ime zainteresiranih građana od 20. ožujka započeti s podnošenjem zahtjeva. 

- Dakle prema dostupnim podacima banaka efektivna kamatna stopa kreće se od otprilike 3,12 do 3,75%. Ono što je specifično za ove vrste kredita je da je trajanje kredita minimalno 15 godina dok se iznos subvencije odnosi na prvih pet godina. Pri tome se, ovisno o indeksu područja na kojem se nalazi nekretnina, iznos subvencije kredita može kretati od 30 do 50% za ratu ili anuitet. 

Nekoliko je stvari o kojima bi građani trebali razmisliti prije nego ugovore subvencionirane stambene kredite. 

- Kada razmišljamo o stambenom zaduživanju uvijek trebamo krenuti od naše kreditne sposobnosti. Ono treba biti polazišna točka, a ne visina kredita za željenu nekretninu. Svakako je uvijek poželjno pogledati u naš kućni proračun. Tako možemo vidjeti koliki iznos rate kredita možemo redovito izdvajati na održiv način s obzirom na to da se ipak radi o dugom periodu zaduživanja. Tek onda možemo sagledati koliki nam je ukupno iznos kredita potreban. U idućem koraku, kada smo sagledali i rizike eventualnog gubitka posla, bolovanja, dodatnih troškova, npr. poreza na nekretninu, troškovi javnog bilježnika tek tada možemo vidjeti koliki nam je ukupni iznos kredita potreban i onda tek možemo razmotriti vremenski rok u kojem se planiramo zadužiti. 

Naglašava kako računa treba voditi i o efektivnoj kamatnoj stopi kao i o eventualnim instrumentima osiguranja koji će biti potrebno dodatno ugovoriti. Treba imati na umu i kamatni rizik kojem se možemo izložiti. 

Vaša reakcija na temu