Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UREĐENJE DOMA Trikovi kako 'povećati' premale prostorije

UREĐENJE DOMA Trikovi kako 'povećati' premale prostorije

Bit će ugodne i prozračne

Čini li vam se da je vaš prostor premale kvadrature te da vas pomalo zagušuje? 

Portal Living donosi korisne savjete koji bi vam mogli pomoći da vaš dom (iako male kvadrature) postane ugodno i prozračno mjesto za stanovanje. Bez brige, nećete morati raditi puno da biste postigli taj cilj. 

Prvo i osnovno pravilo pri uređenju malih prostora jest to da on mora biti svijetao i prozračan. Stoga, pripazite kada budete birali boje. Najbolji su izbor u ovom slučaju svijetli neutralni tonovi uz dodatak jedne nenametljive nijanse boje koju možete provući cijelim stanom. Može to biti bilo koja boja koju volite, ali smanjena intenziteta. Korištenjem što više stakla također ćete postići vizualni dojam većeg i prozračnijeg životnog prostora.

Primjerice, u kupaonici umjesto zavjese za tuš-kabinu (koja stvara vizualnu barijeru) radije odaberite staklena vrata za tuš. Također, umjesto drvenih vrata koje dijele određene prostorije, odabirite francuska vrata ili pak cijela od stakla. To će znatno utjecati na prozračnost te vizualno povezati i povećati vaš životni prostor.

Ono na što biste trebali pripaziti svakako je odabir namještaja koji nikako ne bi smio biti glomazan i masivan. Neka vaš izbor bude namještaj s podignutim nogicama koji prostor čini prozračnijim, a ujedno i omogućuje lakše čišćenje poda. U spavaćoj sobi i (ili) hodniku iskoristite prostor za ugradnju garderobnih ormara, ali pripazite da fronte budu nenametljive, bijele ili u boji zida. 

Još bolji efekt povećanja prostora postići ćete ako odaberete fronte s ogledalima. Ogledalo daje dubinu prostoru, stoga je vrlo poželjno u malim prostorima. Prozore oslobodite od zavjesa. Time ćete stvoriti poveznicu interijera s eksterijerom što će svakako doprinijeti prozračnijem dojmu.

U onim pak prostorijama (koje zbog pogleda izvana) zahtijevaju zavjese, pripazite da one budu postavljene izvan okvira prozora. Dakle, zavjesa postavljena od stropa do poda vizualno će povisiti prostoriju. Ako imate dva ili više prozora na jednom zidu, koristite jednu zavjesu jer zasebni viseći parovi vizualno smanjuju prostor. 

Budite oprezni i s odabirom tepiha. Preupadljiv tepih s puno boja i različitih uzoraka u ovom slučaju ne bi bio dobar izbor. Radije odaberite nenametljiv tepih u bež ili svijetlosivoj boji. Dobro rješenje mogao bi biti i tepih s prugama jer vizualno izdužuje, odnosno proširuje prostor. 

Za postizanje vizualno većeg prostora vrlo je važno ispravno postaviti umjetnu rasvjetu. Viseće svjetiljke spustite što niže kako bi se izbjegle sjene u odnosu na stropna svjetla.

Vaša reakcija na temu