Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIZUALIZACIJA Pogledajte kako će izgledati novo splitsko naselje

VIZUALIZACIJA Pogledajte kako će izgledati novo splitsko naselje

Dom će naći branitelji stradalnici Domovinskog rata, mlade obitelji, znanstvenici te zaštićeni najmoprimci

Novo naselje Korešnica radit će se prema idejnom rješenju kojeg su osmislili arhitekti prof. Hrvoje Njirić, Iskra Filipović, Marko Gusić i Irma Šmuc. Oni su, naime, pobjednici arhitektonskog natječaja po kojem će se raditi Urbanistički plan uređenja, a potom krenuti u izgradnju. 

Za osmisleno rješenje dobit će 176.000 kuna. Natječaj je raspisan u veljači, planirani završetak je bio u travnju, ali se zbog koronavirusa prolongiralo do konca lipnja.

Na Korešnici bi trebao tako niknuti cijeli novi kvart, kako je pri najavi natječaja opisao predsjednik DAS-a Dragan Žuvela, prvi planski od Splita 3 i dijela Žnjana. Natječaj su tada najavili i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Žuvela te Božo Zadro koji je inicirao projekt prije šest godina. Na Korešnici će, prema planu, dom naći branitelji stradalnici Domovinskog rata, mlade obitelji, znanstvenici te zaštićeni najmoprimci.

Gradonačelnik je tada govorio kako će rješenje nakon dugog niza godina razriješiti jedan od gorućih problema u našem gradu, a to je razvoj prema prirodnom prostoru, prema istoku.

- Taj ćemo prostor urbanistički riješiti i čuvati prirodu. Važno je naglasiti da je u natječaju predviđeno više od 15 posto uređenih površina, s kvalitetnom gradnjom rahlog tipa kojom ćemo štititi okolinu, prekrasne zelene padine i dodatno urbanizirati taj neiskorišteni prostor - opisivao je gradonačelnik. 

Na površini od 15 hektara u planu je bilo 1000 stanova u kojem bi dom trebalo naći 3000 ljudi.

Radove je, dodajmo, birao, ocjenjivački sud u sastavu dr.sc. Tihomir Jukić dipl.ing.arh., predsjednik ocjenjivačkog suda, predstavnik provoditelja Lea Pelivan dipl.ing.arh., predstavnik provoditelja, Tomislav Vreš, dipl.ing.arh., predstavnik provoditelja, mr.sc. Gojko Berlengi dipl.ing.arh., predstavnik raspisivača, Ana Sapunar mag.ing.arch., predstavnik raspisivača i Božo Zadro zamjenik člana ocjenjivačkog suda, predstavnik raspisivača. Pobjednički je izabran s 4 glasa za i 1 protiv. 

Za drugonagrađeni rad za kojeg su dobili 110.000 kuna su zaslužni arhitekti AG Planuma, Marko Cvjetko, Miron Hržina, Ivica Keršić, Ian Kruezi i Elena Tikvić. Treće mjesto i nagradu od 66.000  kuna dobili su autori firme Porticus, arhitekti Damir Rako, Nikola Mihaljević, Sandro Žuljević, Petra Klarić i Emili Dragičević.

Nagrada od  52.800 kuna dodijelila se za četvrto mjesto i rješenje koje su osmislili autori Nikolina Gradečki, Luka Krstulović i Ira Habijanec dok su za peto mjesto s 41.600 nagrađeni Neno Kezić i Emil Šverko.

Vaša reakcija na temu