Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: JU PŠ Marjan Vlasnici privatnih terena na Marjanu pisali Ministarstvu gospodarstva: 'Zlorabi se plan upravljanja na našu štetu'

Vlasnici privatnih terena na Marjanu pisali Ministarstvu gospodarstva: 'Zlorabi se plan upravljanja na našu štetu'

'Javna ustanova nam ne dozvoljava sudjelovati u izradi plana'

Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu javila nam se s reakcijom nakon teksta o najnovijim problemima u Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan, odnosno, sukoba između ravnatelja Marka Pejnovića i stručne voditeljice Ingrid Pečarević, koja je odbila potpisati plan upravljanja zbog sporne zonacije terena. Iz Udruge poručuju da su primorani reagirati kako bi se u park šumi Marjan upravljalo u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Navode kako je plan upravljanja tvrtke Oikon prošao procese za prihvaćanje koji su navedeni u smjernicama za planiranje upravljanja zaštićenim područjem. 

'Međutim, Javna ustanova pokrenula je izmjenu upravljačke zonacije, što je mimo smjernica Ministarstva koje navode kako se plan upravljanja treba prvenstveno provesti te se nakon pet do najkasnije 10 godina radi evaluacija provedbe i učinka plana te izmjene i dopune prema potrebi. Javna ustanova plan upravljanja nikada nije provela. Također, procedura donošenja izmjena je ista kao i za donošenje novog plana, što znači da, osim što se radi mimo zakona i smjernica, vlasnici privatnog zemljišta uopće o tome nisu obaviješteni, ni uključeni kao temeljni dionici plana upravljanja. Vlasnici privatnog poljoprivrednog zemljišta trebali bi sudjelovati u nacrtu prijedloga plana upravljanja, no to nam Javna ustanova ne dozvoljava. 

Izmjena zonacije koju pokreće Javna ustanova nezakonito se radi na štetu vlasnika privatnog poljoprivrednog zemljišta. Uspoređujući mapu zonacije Oikona i Javne ustanove evidentno je da Javna ustanova podzonu očuvanja poljoprivrednih mozaičnih površina na južnim padinama Marjana smanjila s 55 na 15,46 hektara. Ističemo kako nema nikakvog zakonskog uporišta da se poljoprivrednim zemljištem od 55 hektara upravlja kao šumskim jer se ono kao cjelina nalazi uz marjansku šumu, a ne kao dio nje. 

Smjernice navode i potrebu sastavljanja karte namjene zemljišta i infrastrukture. Mjerodavni su jedino podaci Državne geodetske uprave, odnosno, katastra.  Nužno je napraviti manje korekcije zonacije na mapi Oikona jer nisu korišteni podaci katastra pa su neki maslinici i poljoprivredno zemljište stavljeni pod upravljanje šumom. 

U prilog tvrdnji da se privatno poljoprivredno zemljište na južnim padinama Marjana ne može staviti na upravljanje kao šumsko govori izrađen plan gospodarenja šumom na Marjanu Ministarstva poljoprivrede u kojem je poljoprivredno zemljište stavljeno van šumskih gospodarskih jedinica jer bi sve ostalo bilo protuzakonito. 

Kako se više ne bi zlouporabio plan upravljanja na štetu vlasnika privatnog poljoprivrednog zemljišta na Marjanu, temeljnih dionika istog, inzistiramo da Ministarstvo gospodarstva uputi zahtjev izvođačima nacrta plana upravljanja da granice zone mozaičnih poljoprivrednih površina budu određene korištenjem podataka katastra o namjeni zemljišta, kao i da privatna poljoprivredna zemljišta na južnim padinama Marjana budu svrstana u zonu korištenja te na mapi zonacije budu obojena ljubičastom bojom. 

Iako se zona korištenja u zaštićenim područjima dodjeljuje za površine manjeg područja, u park šumi Marjan zona korištenja može se primijeniti za privatno poljoprivredno zemljište koje je u cjelini područje od 55 hektara. Marjan je iznimka u usporedbi sa svim ostalim park šumama u Hrvatskoj. Samo je park šumi Marjan pridodano susjedno poljoprivredno zemljište veličine 50 posto stvarne šume. Štoviše, kod većine park šuma, posebno onih jadranskih, dijelovi šume izuzeti su iz različitih razloga, povijesnih, strukturnih, vlasničkih. 

Oslanjajući se na Zakon o zaštiti prirode, privatno poljoprivredno zemljište ne može biti dio zaštite park šume jer se u članku 119. zaštita park šume definira kao šuma za javnu upotrebu. Zbog tako velike neusklađenosti sa Zakonom o zaštiti prirode, što izaziva mnoge pravne delikte i probleme te ugroze naših vlasničkih prava, pred drugim institucijama smo pokrenuli pravne postupke kako bi se izradio novi akt za park šumu usklađen s aktualnim zakonskim odredbama. 

Zbog toga smatramo da se može prihvatiti naš zahtjev zonacije privatnog poljoprivrednog zemljišta koje bi se nalazilo u zoni korištenja te bi takvo zoniranje bilo u skladu sa smjernicama za planiranje upravljanja zaštićenim područjima, Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara', stoji u dopisu Udruge koji je nedavno poslan Upravi za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Vaša reakcija na temu