INTERVJU Petar Škorić: Za Split kao metropolu Jadrana i Dalmaciju kao uspješnu hrvatsku i europsku regiju

INTERVJU Petar Škorić: Za Split kao metropolu Jadrana i Dalmaciju kao uspješnu hrvatsku i europsku regiju

HDZ je građanima ponudio čovjeka iznimne dokazane i sigurne kvalitete poput motora Mercedesa, a SDP motor već u startu ima puno tvorničkih grešaka i nije siguran za vožnju

Predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić na listi je za Sabor u X. izbornoj jedinici.

Koji je Vaš glavni motiv za ulazak u kandidaturu za Sabor?

- Moj motiv ostaje isti kao i u prvom mandatu; osigurati što više kvalitetnih projekata za razvoj Splita i Dalmacije, smanjiti infrastrukturni jaz te nastaviti uspješnu politiku povlačenja sredstava iz EU fondova kako bi se maksimalno poboljšao standard naših stanovnika. I do sada sam kao predsjednik stranke i član saborskog Odbora za promet izborio značajna sredstva za prometnu infrastrukturu i za obnovu voznog parka splitskog javnog prijevoznika Promet d.o.o., te niz drugih projekata. Zalagat ću se za Split kao metropolu Jadrana i Dalmaciju kao uspješnu hrvatsku i europsku regiju. Split je drugi grad po veličini u Hrvatskoj, a ujedno i najveći grad u kojem HDZ uspješno obnaša vlast. Kao predsjedniku najbrojnije gradske organizacije iznimna mi je čast što sam pozvan još jednom braniti stranačke boje u ovoj političkoj utakmici i čvrsto držim da naši sugrađani zaslužuju svoj glas u novom sazivu Hrvatskog sabora.

Koji su najvažniji projekti za koje ćete se zalagati ako prođete u Sabor?

- Svoje radno iskustvo u praksi i utjecaj u Saboru svakako ću koristiti za realizaciju projekata od ključnog značaja za Split, a tu prvenstveno mislim na kvalitetno prometno rješenje izlaska iz Gradske luke te uspostavu bolje povezanosti prema Solinu i Zračnoj luci Split. Izborili smo se za izgradnju splitske zaobilaznice Mravince - TTTS za koju radovi kreću koncem ove godine.

Zalagat ću se i za realizaciju već pripremljenih projekta raskrižja Širina u Solinu i čvora Stobreč, te za cestu Split-Omiš, s kojim ćemo rasteretiti jedan od najprometnijih pravaca u državi. Tu su i prometnice prema Sinju, Imotskom i susjednoj BiH.

Između ostalog i dalje ću se zalagati za mogućnosti potpune obnove javnog gradskog i prigradskog prijevoza, kao i za uspostavu integriranog prijevoza na području splitske aglomeracije.

Osim evidentnih infrastrukturnih izazova fokus mog zalaganja bit će i demografsko pitanje kao pitanje koje nadilazi osobne interese pojedinaca i izravno utječe na opstojnost nacije. Preduvjet uspješnoj demografskoj politici zasigurno je i ravnomjeran razvoj Hrvatske i u tom kontekstu snažno podržavam projekt Dalmatinske zagore, da postane od nacionalne važnosti, kao zalog revitalizacije ovog iznimno bitnog područja.

Što mislite o preustroju lokalne samouprave (inicijativi oporbe za ukidanje određenih općina i županija)?

- Nije dobro samo obećati, već treba znati i provesti. HDZ je išao s preustrojem državne uprave i županija. Pitanju teritorijalnog preustroja treba pristupiti racionalno i analitički, a tzv. prijedlozi iz određenih oporbenih stranaka nisu produkt kvalitetnog promišljanja već isključivo jeftinog politikantstva. Smatram da bilo kakvo okrupnjivanje komunalnih tvrtki i srodnih službi oko jednog većeg urbanog središta treba polučiti opipljiv rezultat za naše sugrađane u kontekstu pristupa usluga i jednakog standarda neovisno o kojem se dijelu Hrvatske radi. Tehničkim rješenjima možemo unaprijediti rad svih, pa i javnih tijela. Ciljamo na daljnju digitalizaciju cijelog nacionalnog, regionalnog i lokalnog javnog sustava koji je na usluzi građanima. Cilj nam je što brža i jednostavnija usluga za građane.

Jesu li ovo u konačnici izbori između Plenkovića i Bernardića za premijera?

- Naši građani biraju 151 zastupnika u Hrvatski sabor i stoga bi bilo nepravedno prema građanima ove parlamentarne izbore svesti na osobni okršaj dvaju kandidata za predsjednika Vlade. No, u uvjetima kada je građanima a priori dana mogućnost izbora za predsjednika Vlade, onda taj izbor mora biti barem približno jednak, a što trenutno nije slučaj. Slikovito rečeno, HDZ je građanima ponudio čovjeka iznimne dokazane i sigurne kvalitete poput motora Mercedesa, a SDP motor već u startu ima puno tvorničkih grešaka i nije siguran za vožnju. Dakle, ovdje se radi o prividu izbora, između sigurne Hrvatske i eksperimenta za koji u ovim izvanrednim globalnim okolnostima zasigurno nemamo vremena.


OSOBNA ISKAZNICA

Mjesto rođenja:
Rošnjače
Godina: 1972.
Životni moto: Obitelj i prijateljstvo. 'Ništa na ovom svijetu nema veću vrijednost od pravog prijateljstva' - Sv. Toma Akvinski.
Osoba koja ga najviše inspirira: Papa Benedikt XVI
Omiljeni hobi: Šetnja, vožnja bicikle, plivanje
Sportski klub: Hajduk
Tko je najviše utjecao na njegovo bavljenje politikom: Moju generaciju i mene osobno na bavljenje politikom je potakao val demokratskih promjena i povijesni trenutak stvaranja demokratske Hrvatske. U tom trenutku prepoznao sam prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i HDZ kao jedinu opciju koja može ostvariti san hrvatskog naroda o neovisnosti i nacionalnoj suverenosti. Tada sam se još kao srednjoškolac priključio HDZ-u kao pokretu koji je predvodio ideju i borbu za samostalnu Hrvatsku. HDZ je ostao moj jedini izbor još od tada, već više od tri desetljeća.
Zahvalan sam obitelji i prijateljima što imaju razumijevanja za moj angažman u politici i prate me na mom putu. Čovjek teško može nešto učiniti sam, a ja sam zahvalan što sam u bližnjima imao neupitnu podršku.
Sudionik je Domovisnkog rata, stav o položaju branitelja:  Budućnost Hrvatske ne možemo i ne smijemo graditi na povijesnim podjelama, a upravo žrtva hrvatskih branitelja i vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata su ono što nas veže i to je temelj naše Hrvatske. Smatram kako je ova Vlada predvođena Andrejem Plenkovićem pravilno detektirala probleme koje muče hrvatske branitelje i na njih itekako dobro reagirala. To se ne tiče samo materijalnih prava, već i općeg statusa hrvatskih branitelja u društvu koji je uistinu značajno napredovao u posljednje četiri godine. Imamo priliku s jumbo plakata vidjeti jednu ružnu poruku jedne oporbene lijeve opcije koja kaže: 'Ukinimo braniteljske mirovine'. Smatram da takve poruke imaju za cilj, ne samo ukidanje materijalnih prava, već etiketiranje i ponižavanje hrvatskih branitelja. Takve stvari me bole i poticaj su mi za daljnje djelovanje.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(68954, "");
Pregledaj komentare